Ondanks referendum

Advies AIV aan kabinet: ratificeer het associatieverdrag met Oekraïne

De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), een belangrijk adviesorgaan, vindt dat Nederland ondanks de negatieve uitslag bij het referendum het samenwerkingsverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne moet ratificeren. Dit staat in een donderdag uitgebracht advies. Volgens de raad biedt de overeenkomst aan Oekraïne de kans zich te ontwikkelen tot een rechtsstaat. Ook kan de samenwerking met de EU bijdragen aan economische modernisering. Wel vindt de AIV dat Nederland aanvullende verzekering van de Unie moet krijgen op het punt van corruptiebestrijding en van rechtsbescherming van de burgers. Dit is geheel in lijn met het standpunt van het kabinet. Premier Rutte gaat volgende week bij de overige Europese regeringsleiders proberen zo’n verklaring los te krijgen. (NRC)