Noordbrabants Museum koopt aquarel van Vincent van Gogh

Van Gogh maakte later een schilderij naar voorbeeld van de aquarel. Dat werk ging in de Tweede Wereldoorlog verloren.

Vincent van Gogh: ‘De tuin van de pastorie te Nuenen’. Foto Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch heeft voor ruim 1 miljoen euro een vroege aquarel van Vincent van Gogh verworven, De tuin van de pastorie te Nuenen. Directeur Charles de Mooij spreekt van de „meest belangwekkende aankoop uit de geschiedenis van het museum”.

Vincent van Gogh woonde tot november 1885 bijna anderhalf jaar bij zijn ouders in de pastorie te Nuenen. De tuin achter de pastorie was een geliefde plek, waar hij verschillende werken maakte. Aan zijn broer Theo schreef Van Gogh: „Ik heb ook nog een herfststudie gemaakt van den vijver in den tuin thuis. Er zit bepaald een schilderij in die plek.”

De aquarel (formaat 38×49 cm), afkomstig uit particulier bezit, is nu door het museum verworven. Het schilderij dat Van Gogh later naar voorbeeld van de waterverfstudie maakte, ging in de Tweede Wereldoorlog verloren. Het is alleen bekend van zwart-wit reproducties.

De aquarel werd in 2013 door kunsthandel Ivo Bouwman te koop aangeboden. Vanwege haar kwetsbaarheid zal het Noordbrabants Museum de aquarel voorlopig alleen tijdelijk tonen, namelijk tot 19 maart volgend jaar.

    • een onzer redacteuren