Nederlandse bv’s spil bij wegsluizen voetbalmiljoenen

Brievenbus-bv’s De geldcarrousel rondom Zuid-Amerikaanse voetbaldeals loopt via schimmige bv’s in Nederland.

James Rodriguez tijdens een interland van Colombia
James Rodriguez tijdens een interland van Colombia Foto: Victor R. Caivano/AP

Via twaalf Nederlandse brievenbus-bv’s zijn de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro’s aan voetbalgeld belastingvrij doorgesluisd naar Panama en de Britse Maagdeneilanden. De belangrijkste spelersmakelaars van Argentinië gebruiken deze belastingroute om hun inkomsten uit het zicht van de fiscus te houden.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC naar geldstromen in het internationale profvoetbal. De brievenbusbedrijven, gevestigd in en rond Amsterdam, worden ingezet om opbrengsten uit transfervergoedingen, reclamedeals en advieswerk belastingvrij naar het Caraïbisch gebied door te sluizen.

Via de voetbal-bv’s zijn miljoenenfacturen voldaan in verband met de transfers of reclame-inkomsten van spelers als de Colombiaanse WK-topscorer James Rodríguez (Real Madrid) en de Argentijnse steraanvallers Ángel di María en Javier Pastore (beiden Paris Saint-Germain).

Daarbij traden verschillende Noord-Hollandse bedrijven op als tussenpersoon tussen de clubs en bedrijven in de Caraïbische belastingparadijzen. Via deze ‘Holland-route’ konden Argentijnse bankiers en spelersmakelaars de belastingdiensten in Zuid-Amerika een rad voor ogen draaien. Op papier zijn namelijk niet zij, maar de Nederlandse bedrijven de officiële zakenpartners van de clubs. Een ander voordeel is dat de belastingparadijzen zo uit de boekhoudingen van de clubs gehouden worden.

Amsterdamse Zuidas

De geldcarrousel is opgezet vanuit Argentinië en wordt aangestuurd in Uruguay, ook bekend als het Zwitserland van Zuid-Amerika. In Nederland is de coördinatie in handen van de directeur en een jurist van trustkantoor Duma Corporate Services, gevestigd op de Amsterdamse Zuidas. Duma regelt de administratieve verplichtingen van de Nederlandse brievenbusfirma’s, verstuurt contracten en heeft stromannen in dienst die optreden als fictieve spelersmakelaar.

De werkzaamheden in Nederland zijn omringd door geheimzinnigheid. De receptioniste aan de Zuidas ontkent zelfs het bestaan van het trustkantoor. Het bedrijf heeft geen naambordje, en hanteert steeds wisselende bezoek- en postadressen voor de voetbal-bv’s. Op een kantoorpand aan de Dam in Amsterdam staat bijvoorbeeld een voetbal-bv ingeschreven waarvan de beheerder van het pand nog nooit heeft gehoord.

Communicatie over de zaken gaat onder meer via Hushmail, een beveiligd e-mailprogramma dat moeilijk te kraken is voor opsporingsautoriteiten. De betrokkenen noemen elkaar in de mails niet bij naam, maar gebruiken aliassen, afkortingen en nummers. Duizenden van dit soort mails zijn uitgelekt via Football Leaks.

Kermis

De Zandvoortse schrijver en dichter Marco Termes, oud-directeur van twee van de betrokken brievenbusfirma’s, zegt: „De kermis van bedrijven, leningen, stromannen, bonus-, belasting-, omzet- en winststructuren dient zo ondoorzichtig mogelijk te blijven.” Termes is nu niet meer betrokken bij transfers.

Duma-directeur Dennis Sickman wil geen enkele vraag beantwoorden. De betrokken Argentijnse spelersmakelaars en bankiers evenmin, met uitzondering van topagent Marcelo Simonian uit Buenos Aires. Hij laat per telefoon weten „de grootste belastingbetaler van het Argentijnse voetbal” te zijn, en nog nooit van de Nederlandse brievenbusbedrijven te hebben gehoord.

Uit verklaringen en diverse interne mails van de Portugese club FC Porto blijkt echter dat ook Simonian zijn zaken via Amsterdam afwikkelt.