In beeld

Na Pearl Harbor begon voor Amerika de Tweede Wereldoorlog

Vandaag 75 jaar geleden kwam er een einde aan de neutraliteit van de VS in de Tweede Wereldoorlog. De verwoestende verrassingsaanval een dag eerder van Japan op de Amerikaanse vloot in de marinebasis Pearl Harbor op Hawaii kwam als een grote schok voor de VS en president Roosevelt verklaarde Japan de oorlog. De aanval werd woensdag herdacht op Hawaii.
Het wrak van het schip USS Arizona ligt nog altijd op de bodem van de marinebasis Peal Harbor en fungeert als gedenkteken van de aanval.
AP / Eugene Tanner
Het monument USS Arizona is de plaats waar de herdenking plaatsvindt.
Reuters / Hugh Gentry
Bij het bombardement van de Japanners op Peal Harbor kwamen destijds ruim 2400 Amerikanen om het leven. Bill Hughes was aan boord van de USS Utah en overleefde de aanval.
Reuters / Hugh Gentry
De herdenkingsceremonie begon met een fluitsignaal van de USS Halsey om het begin van een moment stilte te markeren. Om exact 7:55 uur lokale tijd vlogen F-22 straaljagers in formatie over.
AP / Marco Garcia
Pearl Harbor-overlever Paul Hilliard (r) en Tweede Wereldoorlogveteraan Ron Freeman salueren bij hun entree in het USS Arizona Memorial.
Reuters / Hugh Gentry
De veteranen worden verwelkomd door huidig personeel van de US Navy.
Reuters / Hugh Gentry
De VS steunde de Britten in 1940 al wel met materieel in de oorlog, maar was zelf niet actief. De aanval in 1941 op Peal Harbor door Japan (een bondgenoot van Duitsland) leidde tot rechtstreekse betrokkenheid van de Amerikanen in de oorlog en een definitieve escalatie van de wereldoorlog.
Reuters / Hugh Gentry
Veteraan Emery Arsenault (95).
Reuters / Ted Soqui
In het USS Arizona Memorial in Pearl Harbor leggen veteranen en hoogwaardigheidsbekleders kransen ter nagedachtenis aan de slachtoffers.
AP / Eugene Tanner
Veteraan Aaron Cook (94) was ten tijde van de aanval op Ford Island, het eiland in de haven waar de marinebasis is gevestigd.
Smiley N. Pool / The Dallas Morning News via AP
Pearl Harbor-veteraan Jim Downing (103) poseert in ceremonieel marine-uniform met een foto van hemzelf op twintigjarige leeftijd.
AP / Audrey McAvoy
De herdenking werd afgesloten met saluutschoten van afgevuurd door Amerikaanse mariniers.
Craig T. Kojima / The Star-Advertiser via AP
Pearl Harbor-overlever Robert Coles salueert leden van de marine na de herdenking.
Reuters / Hugh Gentry
Er werd op diverse plaatsen in het land herdacht. Hier blaast veteraan James Mullarkey het militaire signaal 'Taps' op zijn bugel bij een bijeenkomst in New York
AP / Bebeto Matthews
In Texas herdachten ex-president George Bush met zijn vrouw Barbara en oud-senator Bob Dole de aanval samen met afgevaardigden van de marine.
Smiley N. Pool / The Dallas Morning News via AP