Motie Tweede Kamer

Politieagent moet niet langer herkenbaar in beeld worden gebracht

Politieagenten zouden voortaan alleen nog onherkenbaar in beeld moeten worden gebracht. Dat vindt de Tweede Kamer, die het kabinet dinsdag vroeg de regels daartoe aan te passen. Het kabinet moet zorgen „dat agenten niet langer geschaad worden door het publiceren van beelden”, aldus Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA), die steun kreeg van onder meer de VVD en de SP.

Agenten die tijdens hun werk in beeld komen, moeten dat soms bekopen met beledigingen of zelfs bedreigingen, stelt de PvdA’er. Ook hun privéleven zou daaronder lijden. Nu is het nog toegestaan om agenten op de openbare weg te filmen of te fotograferen en die beelden te publiceren zonder hun gezichten wazig te maken of te ‘blurren’.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt het onherkenbaar maken van gezichten van politiemensen een onmogelijke eis. Secretaris Thomas Bruning stelt op de site van de NVJ: „Politieagenten hebben een publieke functie en die moet gecontroleerd kunnen worden.” Het plan van Marcouch heeft volgens Bruning directe gevolgen voor het werk van alle journalisten. „Zij moeten vrij hun werk kunnen doen.” (NRC)

    • Reinier Kist