‘Moederbedrijf Zara ontweek 585 miljoen euro belasting’

Inditex hanteerde “agressieve belastingontwijkingstechnieken”, met name in Nederland, Zwitserland en Ierland.

Logo Zara. Foto Lex van Lieshout / ANP

Het moederbedrijf van grote winkelketens als Zara, Bershka, Massimo Dutti en Pull&Bear ontweek in de periode 2011 tot 2014 585 miljoen euro aan belasting. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Europese politieke partij de Groenen/EVA. Het moederbedrijf, het Spaanse winkelconcern Inditex, maakte gebruik van “agressieve belastingontwijkingstechnieken”, met name in Nederland, Zwitserland en Ierland.

De belastingconstructies zijn weliswaar niet illegaal, maar roepen volgens het rapport vragen op over of Inditex belasting betaalt op die plekken waar ook de meeste omzet behaald wordt. Inditex is een van de grootste bedrijven in zijn sector met een omzet van 2,9 miljard euro in 2015.

Vaker belastingonderzoek door De Groenen/EVA

De Groenen/EVA laat vaker onderzoek doen naar belastingontwijking. Zo beschuldigde het IKEA al van het ontwijken van één miljard euro aan belasting via onder meer een Nederlandse belastingroute. Ook het Duitse chemieconcern BASF kwam op dezelfde manier in het vizier van de partij.

De Europese Commissie begon in september een onderzoek naar IKEA. De Commissie doet ook nog onderzoek naar Amazon en Starbucks en legde een naheffing van 13 miljard euro op aan Apple.

Lees ook het interview met eurocommissaris Magrethe Vestager over belastingontwijking

Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks, dat lid is van de Groenen/EVA-fractie, zegt tegen ANP over het Inditex-onderzoek:

“Telkens als de belastingstrategie van een multinational onder de loep genomen wordt, blijkt Nederland hét paradijs om belastingen te drukken. Dat moet stoppen.”

Royalties via Nederland

Volgens het onderzoek verplaatste Inditex de belastinguitgaven naar Nederland via royalties. Daardoor zou Spanje 218 miljoen euro zijn misgelopen, Frankrijk 76 miljoen euro, Italië 57 miljoen euro en Duitsland 25 miljoen euro. Griekenland, het Verenigd Koninkrijk en België zouden elk voor ongeveer 20 miljoen euro zijn benadeeld.

Ierse bedrijven die eigendom zijn van Inditex zouden miljoenen omzet rapporteren, maar geen enkele werknemer in dienst hebben.

In een reactie zegt Inditex dat het onderzoek “ernstige fouten” maakt. Het concern benadrukt dat het aan alle belastingverplichtingen voldoet in de landen waar het bedrijf actief is. Het zou tussen 2011 en 2015 4,4 miljard euro belasting hebben betaald wereldwijd. 2,2 miljard ging naar de Spaanse staat, ruim 2 procent van de totale zakelijke belastinginkomsten in Spanje.

    • Menno Sedee