Hema boekt minder verlies in derde kwartaal

Dat komt mede door het openen van nieuwe vestigingen en de stijgende verkoop in bestaande winkels.

Winkelketen Hema opende vorig jaar een filiaal achter de douane op vliegveld London Stansted Airport. Foto Robin van Lonhuijsen / ANP

Mede door de opening van nieuwe winkels en de stijgende verkoop van producten in bestaande vestigingen, heeft Hema minder verlies geleden dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Hema leed een verlies van 1,6 miljoen euro, tegen 28,8 miljoen euro in het derde kwartaal vorig jaar. Dat blijkt uit de donderdag gepresenteerde kwartaalcijfers van het bedrijf.

De omzet groeide met een kleine 3 procent tot 301 miljoen euro. Vooral kleding, huishoudelijke artikelen en verzorgingsproducten werden beter verkocht. Met eten en drinken behaalde Hema juist minder omzet.

“We hebben wederom een goed kwartaal achter de rug, ondanks het buitengewoon warme weer in september”, zei bestuursvoorzitter Tjeerd Jegen tegenover persbureau ANP. “Het was in vijf van de dertien weken veel te warm voor kledingretailers”, aldus de topman.

Forse schuld en hoge rentelast

Jegen trad vorig jaar aan bij Hema en zei vorige maand in een interview met NRC dat hij constateerde dat de mensen bij het bedrijf “in slaap waren gesust”. Daarop zei hij “het is erop of eronder”.

Lees ook het hele interview met Tjeerd Jegen: ‘Het is erop of eronder voor Hema’

Het lopende kwartaal is wat Jegen betreft veel beter begonnen. Hema heeft volgens de topman goed kunnen profiteren van de koude dagen eind november. Toch heeft het bedrijf al jaren met verlies te maken. Dat komt mede door de hoge schulden. Hema betaalt jaarlijks ruim 50 miljoen euro rente over een schuld van 700 miljoen.

    • Maarten Back