Militairen opnieuw naar de rechter vanwege AOW-gat

De aankondiging komt nadat de Tweede Kamer deze donderdag een motie voor volledige compensatie heeft verworpen.

Oud-militairen donderdag tijdens een manifestatie op het Spuiplein in Den Haag.
Oud-militairen donderdag tijdens een manifestatie op het Spuiplein in Den Haag. Foto Enzo van Steenbergen

Veteranen en voormalig burgerpersoneel van Defensie stappen opnieuw naar de rechter om een oplossing van de pensioenproblemen te eisen. Dat bleek donderdag tijdens een protestactie op het Spuiplein in Den Haag. Deze stap is noodzakelijk, omdat deze donderdagmiddag in de Tweede Kamer een motie is verworpen die volledige compensatie van de pensioenproblemen eist. Fred Teeven (VVD) en Angelien Eijsink (PvdA) verklaarden tegenover een boze menigte van circa duizend veteranen dat ze tegen deze motie zullen stemmen, waarmee een Kamermeerderheid uit zicht is.

Zo’n 17.500 ex-militairen of ambtenaren in dienst van Defensie hebben problemen met hun pensioenen. Bij Defensie gaan mensen verplicht eerder met pensioen dan de pensioenleeftijd. Om de periode tot aan de officiële pensioenleeftijd te overbruggen, heeft Defensie regelingen voor ex-militairen en ex-burgermedewerkers. De ophoging van de pensioenleeftijd (stapsgewijs van 65 naar minimaal 67 jaar) zorgt voor een gat: de regelingen voor gepensioneerde militairen en burgermedewerkers stoppen op hun 65ste, maar het staatspensioen gaat nog niet in. Sommige veteranen worden zo hard getroffen, dat ze maandenlang onder het bijstandsniveau moeten leven.

Lees ook: Voor volk, vaderland en de bedelstaf, een achtergrondreportage over de slachtoffers van het AOW-gat bij Defensie.

Probleem dateert uit tijd Lenteakkoord

Het AOW-gat ontstond tijdens de onderhandelingen over het Lenteakkoord in april 2012. De onderhandelaars (VVD, CDA, D66, ChristenUnie), bleek uit een reconstructie van NRC, realiseerden zich dat militairen (en ook andere groepen werknemers) getroffen zouden worden door een AOW-gat, maar lieten het na een oplossing te bedenken. Voor militairen is dat nu, vier jaar later, nog altijd niet gelukt. Minister Hennis dacht vorig jaar een regeling te hebben getroffen met vakbonden, maar ze werd teruggefloten door verschillende rechters, die vonden dat Hennis een ruimere regeling moet bieden.

Lees ook: Een politiek probleem dat blíjft zeuren, een reconstructie van de pensioenproblemen bij Defensie.

Enkele weken geleden kwam er tijdens een debat over de kwestie, bezocht door tientallen militairen, opnieuw een gedeeltelijke, verbeterde oplossing. Coalitiepartijen VVD en PvdA vragen het kabinet om 175 miljoen euro uit de rijksbegroting te halen voor het oplossen van de pensioenproblematiek. Dat geld kan alleen gebruikt worden voor 9.000 van de 16.000 getroffenen. Daarmee is het probleem niet opgelost, want minister Hennis (VVD, Defensie) heeft tot 2035 zeker 600 miljoen euro nodig – uit haar eigen begroting.

PvdA vindt motie ‘onuitvoerbaar’

PvdA-Kamerlid Eijsink noemt de motie, die volledige compensatie eist voor álle getroffenen, ,,onuitvoerbaar” en ,,niet realistisch”. De gedeeltelijke compensatie kan per geval worden uitgebreid als dat nodig is, vindt Eijsink. VVD-Kamerlid Teeven: ,,Ik moet eerlijk zijn: volgens de VVD is deze motie niet de oplossing. Er is al gedeeltelijke compensatie.”

In 2017 staan opnieuw militairen en burgerpersoneelsleden van Defensie in de rechtbank, om extra compensatie voor hun ‘AOW-gat’ te bepleiten. Het gaat om zittingen bij de Centrale Raad van Beroep. De kwestie roept hevige emoties op bij veteranen. 84 ex-militairen hebben hun medaille voor langdurige en trouwe dienst opgestuurd naar de Tweede Kamer, als protest tegen pensioenproblemen die nu al jaren aanhouden. Circa twintig van hen stuurden niet alleen dit aandenken terug, maar ook al hun andere onderscheidingen – ook die van missies in gevaarlijke gebieden. Voor militairen hebben zulke onderscheidingen grote emotionele waarde.

Weduwe Henny Arends-Servais, die zojuist sprak bij de protesten in Den Haag, heeft de militaire onderscheiding van haar man in een enveloppe gestopt en opgestuurd aan minister-president Mark Rutte. In de begeleidende brief aan de premier schrijft zij: „Ik lever zijn medailles in en als het moet zal ik als een kerel vechten voor rechtvaardigheid.”

Lees ook: Pensioengat? Boze militairen sturen nu maar hun onderscheidingen terug