Mensenrechtenactivist door KLM geweigerd op vlucht

Het gaat om Joe Moses, die een hoofdrol heeft in de documentaire The Opposition, die onlangs op het Amsterdamse filmfestival IDFA te zien was.

Foto: Getty

Een mensenrechtenactivist uit Papoea-Nieuw-Guinea zat meer dan een dag vast op het vliegveld van Singapore omdat KLM hem weigerde toe te laten op een vlucht naar Panama via Amsterdam. Het gaat om Joe Moses, die een hoofdrol heeft in de documentaire The Opposition, die onlangs op het Amsterdamse filmfestival IDFA te zien was.

Moses was vanuit Papoea-Nieuw-Guinea op weg naar Panama om op een anticorruptieconferentie over de documentaire te spreken. Toen hij in Singapore wilde overstappen, werd hem de toegang tot een vlucht naar Amsterdam ontzegd. Volgens medewerkers van de KLM moest Moses een geldige uitnodigingsbrief laten zien waarmee hij zou mogen doorreizen naar Panama.

36 uur wachten

Voor een bezoek aan Panama is voor inwoners van Papoea-Nieuw-Guinea echter geen visum verplicht. Zodra regisseur Hollie Fifer over de reisproblemen hoorde leverde ze naar eigen zeggen korte tijd meerdere uitnodigingsbrieven, waar KLM volgens haar niets mee deed.

Tijdens de 36 uur wachten, waarin Moses naar eigen zeggen geen eten kreeg en zich niet zonder KLM-escorte mocht verplaatsen, probeerde de crew van de documentaire, die in Panama op Moses wachtte, tevergeefs contact te leggen met KLM. Uiteindelijk besloot men een nieuw ticket voor Moses te kopen bij vliegmaatschappij British Airways, waarna Moses zonder problemen naar Panama kon vliegen.

In een brief, die ook is gepost op Facebook, vragen Moses en de regisseur en producers van de documentaire president-directeur van KLM Pieter Elbers om opheldering. “Omdat we nog steeds geen geldige reden hebben gehoord, moeten we ons wel afvragen of Joe ook zo behandeld zou zijn als hij geen zwarte man uit Papoea-Nieuw-Guinea zou zijn.” Het feit dat Moses zonder problemen met een andere maatschappij kon vliegen, bewijst volgens de briefschrijvers dat de papieren niet het probleem waren.

Visumplicht

In een schriftelijke reactie laat KLM weten dat Moses op 30 november niet op de vlucht kon worden toegelaten omdat voor reizigers met een paspoort uit Papoea-Nieuw-Guinea die naar Amsterdam willen reizen een visumplicht geldt. Ook via het webcare-account gaf KLM deze verklaring, waar het bovendien lijkt alsof ze de nationaliteit van Papoea-Nieuw-Guinea verwarren met die van het Afrikaanse land Guinee, waarvoor wel een visum verplicht is.

Twitter avatar KLM Royal Dutch Airlines @OppositionDoc >>Guinea nationality need visa for Schengen countries such as the Netherlands. A letter of invitation from the country/ >>

Papoea-Nieuw-Guinea staat echter niet op de lijst met landen waarvoor een visum verplicht is bij een overstap in Amsterdam. Ook een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid, waaronder de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) valt, bevestigt dat inwoners van Papoea-Nieuw-Guinea geen visum nodig hebben voor een overstap in Amsterdam.

KLM stelt verder dat Moses geen geldige uitnodigingsbrief kon overleggen, wat zowel hij als de makers van de documentaire tegenspreken. Wel geeft de luchtvaartmaatschappij toe dat hoewel Moses een dag later, op 1 december, wel een geldige uitnodigingsbrief kon overleggen en dus aan boord had gemogen, hem de toegang toen ten onrechte opnieuw is ontzegd. Deze fout zegt KLM te betreuren. Met Moses is men naar eigen zeggen in contact over compensatie van ‘het ongemak’. Moses zegt zelf tot op heden niks van KLM te hebben vernomen.

    • Clara van de Wiel