Tweede Kamer wil einde aan subsidie biomassa

Het zou een opvallende wijziging zijn van het energiebeleid. Bijstoken van houtsnippers in kolencentrales zorgt voor bijna 70 procent van het aandeel duurzame energie.

De RWE-kolencentrale in de Eemshaven. Het bedrijf heeft subsidie aangevraagd voor het bijstoken van biomassa.
De RWE-kolencentrale in de Eemshaven. Het bedrijf heeft subsidie aangevraagd voor het bijstoken van biomassa. Foto Bram van de Biezen/ ANP

Een motie van PvdA-kamerlid Jan Vos om per direct te stoppen met het subsidiëren van biomassa kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Het zou een opvallende wijziging zijn van het duurzame energiebeleid in Nederland. Biomassa vormt met bijna 70 procent de grootste bron van hernieuwbare energie.

Via de subsidieregeling ‘Stimulering Duurzame Energieproductie’ (SDE) mogen energiebedrijven houtsnippers bijstoken in kolencentrales om de CO2-uitstoot te verminderen. Er is al veel langer kritiek op deze ‘verduurzaming’, omdat het ervoor zorgt dat kolencentrales, weliswaar minder vervuilend, blijven draaien.

Lees ook: Vervuilend of duurzaam, dat is de vraag

De motie werd ondertekend door de PvdA, PVV, SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, Groep Kuzu/Öztürk en de eenmansfracties Monasch en Klein. Zij hebben gezamenlijk 89 zetels.

Motie Jan Vos_biomassa by Huib de Zeeuw on Scribd

Druk op Kamp om kolencentrales te sluiten

Aanleiding voor de motie is een nieuwe aanvraag van energiebedrijf RWE voor het bijstoken van biomassa in de kolengestookte Amercentrale in Geertruidenberg en in de kolencentrale aan de Eemshaven. Een meerderheid van de Kamer vindt het bijstoken weggegooid geld, omdat ze ofwel kolencentrales willen sluiten of een einde willen aan alle subsidies voor duurzame energie (PVV).

Daarnaast heeft het Planbureau voor de Leefomgeving berekend dat de grondstofkosten voor biomassa flink gaan stijgen. In de periode tot 2015 gaat het bedrag omhoog van 4 dollar per gigajoule naar 28 dollar per gigajoule. Hierdoor zou er steeds meer subsidie nodig zijn om biomassa aan te kopen. Veel van deze houtsnippers komen uit de Verenigde Staten en Canada waar ze speciaal worden gekweekt. Tegelijkertijd daalt de prijs voor windenergie op zee en voor zonne-energie. Voorstanders van duurzame energie willen dat het subsidiegeld hiervoor wordt ingezet.

Lees ook: Kamps energieagenda: ‘Mooi, maar zonder ambitie’

De Kamer nam al eerder een motie aan om alle kolencentrales te sluiten. Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) heeft zich hierover nog niet uitgelaten. In de woensdag gepresenteerde ‘Energieagenda’ ging het vooral over de toekomst zonder gasaansluiting.