‘Leger VS doodt 50.000 IS-strijders in twee jaar tijd’

Dat maakte een hoge Amerikaanse legerfunctionaris donderdag bekend op basis van schattingen.

De Verenigde Staten hebben de leiding over de internationale coalitie die luchtaanvallen uitvoert op IS in Irak en Syrië. Foto Marko Drobnjakovic / AFP

Het Amerikaanse leger heeft in twee jaar tijd 50.000 strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) gedood. Dat maakte een hoge Amerikaanse legerfunctionaris donderdag bekend op basis van schattingen, zo schrijft persbureau Reuters.

De Verenigde Staten hebben de leiding over de internationale coalitie die luchtaanvallen uitvoert op IS in Irak en Syrië. Volgens IS weet de coalitie onder meer waar ze moeten bombarderen door de terreurbeweging te volgen op verschillende sociale media-kanalen.

Daarop riep de terreurbeweging vorig week op om als IS-militant in strijdgebied niet meer gebruik te maken van bijvoorbeeld Twitter, Facebook en Telegram. Sociale media behoorden altijd tot een belangrijk onderdeel van de mediastrategie van IS. Met hulp van online propaganda lokte IS tienduizenden buitenlandse strijders naar het zelf gestichte kalifaat.

In het nauw

Doordat er aan de kant van IS veel slachtoffers vallen, verliest de terreurgroep ook steeds meer grondgebied in Irak en Syrië. Zo is al geruime tijd de slag om Mosul, de tweede grootste stak in Irak, aan de gang. Het is de grootste militaire operatie sinds Amerikaanse militairen het land in 2011 verlieten. Als de operatie slaagt, zal het ook de grootste overwinning op IS zijn.

Lees ook: IS wordt verder in het nauw gedreven

Hoewel IS steeds meer grondgebied verliest, voert het de aanslagen wereldwijd op. Vaak is onduidelijk of het om centraal geplande acties gaat, of om groepen die de IS-ideologie aanhangen.

    • Maarten Back