Lavrov: Syrisch leger is gestopt met militaire acties Aleppo

Het Witte Huis reageert voorzichtig op deze verklaring. De VS en Rusland werken aan een afspraak die ervoor moet zorgen dat rebellen de stad kunnen verlaten.

Een Syrische militair in de wijk Bab al-Hadid dat onlangs is veroverd op rebellenbewegingen.
Een Syrische militair in de wijk Bab al-Hadid dat onlangs is veroverd op rebellenbewegingen. Foto George Ourfalian/ AFP

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zegt op donderdag dat het Syrische leger is gestopt met militaire activiteiten in het oosten van Aleppo. De gevechtspauze moet ervoor zorgen dat 8.000 burgers het belegerde gedeelte van de stad kunnen verlaten, dat meldt persbureau AFP op basis van Russische nieuwsagentschappen.

Het Witte Huis reageert voorzichtig op de Russische verklaring. “We wachten en kijken wat er gebeurt”. Eerder op de dag ontmoette Lavrov in Hamburg zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry om te praten over de situatie in Aleppo. Dit overleg wordt komende zaterdag voortgezet in Genéve.

’150.000 mensen worden met uitroeiing bedreigd’

Volgens Brita Haji Hassan, leider van een lokale raad in Aleppo, zijn er in de afgelopen 26 dagen meer dan achthonderd mensen gedood en ongeveer 3.500 mensen gewond geraakt. Hassan waarschuwt dat de overgebleven burgers in het belegerde gedeelte van Aleppo, waar verschillende rebellengroepen de dienst uitmaken, in levensgevaar verkeren.

“150.000 mensen worden met uitroeiing bedreigd. We roepen op om onmiddelijk een einde te maken aan de bombardementen en een veilige doorgang te geven voor alle inwoners”.

Het Syrische leger heeft met hulp uit milities uit Irak, Iran, Libanon en Afghanistan ongeveer driekwart van Oost-Aleppo veroverd. Daarbij werden ze geholpen door Russische bombardementen. Ook wijken in de oude stad zijn in handen van het regime van Assad. In de afgelopen dagen zijn meer dan dertigduizend burgers gevlucht uit het belegerde gebied.

Lees ook: Leger herovert groot deel ‘oude’ Aleppo

Assad: verovering Aleppo enorme stap richting einde oorlog

De verovering van Aleppo is “een enorme stap” richting het einde van de al bijna zes jaar durende oorlog, zo zei president Assad tegen de Syrische krant Al-Watan. “Maar het betekent nog niet het einde van de oorlog in Syrië”.

De noordwestelijke provincie Idlib is nog in handen van rebellenbewegingen. In de afgelopen dagen werden grote delen van deze provincie gebombardeerd. Ook hier vielen tientallen burgerdoden.

    • Huib de Zeeuw