Kok en restauranthouder Joop Braakhekke (75) overleden

Hij leed aan alvleesklierkanker. Braakhekke was onder meer eigenaar van het restaurant Le Garage in Amsterdam.

Joop Braakhekke tijdens de nationale opening van het aspergeseizoen in april 2016 op het voormalige Cruiseschip de SS Rotterdam.
Joop Braakhekke tijdens de nationale opening van het aspergeseizoen in april 2016 op het voormalige Cruiseschip de SS Rotterdam. Foto Jerry Lampen / ANP

De voormalige televisiekok en restauranthouder Joop Braakhekke is overleden na een ziekbed. Dat maakte zijn familie donderdag bekend, meldt persbureau ANP. Hij leed aan alvleesklierkanker. Braakhekke is 75 jaar geworden.

In 2015 werd bij Braakhekke alvleesklierkanker geconstateerd. In mei werd hij genezen verklaard, maar een paar maanden geleden werd opnieuw alvleesklierkanker aangetroffen, ditmaal met uitzaaiingen naar de longen en de lever.

Braakhekke was onder meer eigenaar van het restaurant Le Garage en het naastgelegen En Pluche. In 2012 nam Braakhekke na 22 jaar afscheid van een groot deel van zijn aandelen in Le Garage.

Lees ook het interview dat NRC toen had met Braakhekke ‘Met gewoon trek je geen klanten’

Hij was ruim 45 jaar samen met zijn vriend Wim Nijkamp, met wie hij in oktober een geregistreerd partnerschap aanging. Braakhekke laat ook zijn 106-jarige moeder Louise achter.

Tv-programma’s

Braakhekke werkte al vanaf jonge leeftijd in restaurants en verwierf bekendheid bij het grote publiek met televisieprogramma’s. Vanaf 1993 was hij vijf jaar lang te zien als excentrieke presentator van Kookgek. In 2006 was hij samen met chef-kok Robert Kranenborg en presentatrice Caroline Tensen te zien in Topkok, een kookwedstrijd voor amateurkoks.

Braakhekke groeide op in Apeldoorn, waar hij ook zijn eerste restaurant verwierf, Le Philosphe. Dat had zijn grootmoeder voor hem gekocht. In de jaren tachtig bracht hij samen met chef-kok Jon Sistermans De Kersentuin in Amsterdam naar een Michelinster. Bij Le Garage lukte dat niet. In 2012 zei Braakhekke daarover in NRC:

“Die druk, daar heb ik echt geen zin meer in. We hebben twee rode bestekjes van Michelin, en dat is een geweldig compliment.”

In 1990 opende Braakhekke Le Garage aan de Ruysdaelstraat in Amsterdam. Het groeide al gauw uit tot een geliefde eetgelegenheid onder bekende Nederlanders en was regelmatig het decor van tv-programma’s.

Een bekend fragment uit de André van Duin Show met Meneer Wijdbeens en Joop Braakhekke in ‘Le Garage’:

Kookgek blijft te zien bij televisiezender ONS. Een woordvoerder van de zender laat aan ANP weten dat dat is afgesproken met de kok en zijn manager. ONS beschikt over de licentie van de gedigitaliseerde afleveringen van het populaire kookprogramma. De eerstvolgende aflevering is deze donderdag.