Kamps energieagenda: ‘Mooi, maar zonder ambitie’

CO2-neutraal

De Kamer reageerde woensdag verdeeld op het energiebeleid van minister Kamp. „Mooie woorden, maar niets is concreet.”

Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) licht toe hoe Nederland vrijwel CO2-neutraal moet worden.
Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) licht toe hoe Nederland vrijwel CO2-neutraal moet worden. Foto Bart Maat/ANP

Het linkse kamp in de Tweede Kamer reageert verdeeld op de woensdag gepresenteerde ‘Energieagenda’ van minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD). Daarin schetst hij het Nederlandse energiebeleid na 2023 om tot een vrijwel CO2-neutrale samenleving in 2050 te komen.

Coalitiegenoot PvdA noemt het bij monde Tweede Kamerlid Jan Vos een ambitieloos stuk. „Het zijn pagina’s vol mooie woorden, maar niets is concreet.” Oppositiepartij SP noemt het juist een „positief verhaal”, volgens Tweede Kamerlid Eric Smaling.

„Een nieuw kabinet kan deze agenda concretiseren en verder uitwerken aan de hand van het klimaatakkoord van Parijs.”

Lees ook: Kabinet: Nederland in 2050 vrij van aardgas

D66 spreekt van een ‘groot gat’ in Kamps agenda. „Er ligt een motie van de Tweede Kamer dat alle kolencentrales dicht moeten. Kamp rept er met geen woord over”, zegt D66-Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven.

„Terwijl het zonder die sluiting onmogelijk is om de CO2-uitstoot effectief terug te dringen. Kamp komt daar later dit jaar nog op terug. Maar dan moet hij óf zijn agenda ingrijpend aanpassen, óf hij krijgt een hoop heibel in de Kamer.”

Het afgelopen jaar stemde de PvdA steeds vaker mee met moties van GroenLinks, SP en D66 over aanscherping van het energiebeleid. Zo nam de Kamer moties aan over het sluiten van alle kolencentrales in Nederland en over het volledig elektrisch autorijden in 2025. Maar Kamp rept niet over die kolencentrales en stelt de deadline voor elektrisch rijden pas op 2035.

„Hij gedraagt zich als een zonnekoning die de wens van de Tweede Kamer niet uitvoert”, zegt PvdA’er Vos. „Als de minister van een ministerie dat doordrenkt is van de olie- en gasbelangen.” Kamp had de kans om zijn politieke testament te schrijven, zegt het GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren. „Maar het is een ambitieloos verhaal geworden, waarmee de afspraken van de Klimaattop niet gehaald worden. ”

Volgens VVD-Kamerlid André Bosman is Kamp er juist op uit om een transitie voor te bereiden die „haalbaar en betaalbaar is voor alle partijen. Je kunt vanuit de politiek wel drammen op volledig elektrisch autorijden in 2025. Maar de markt doet dat zelf wel. Kamp onderzoekt wat verschillende scenario’s kosten en hoe die uitgevoerd moeten worden. Dat lijkt me alleen maar verstandig.”

    • Jos Verlaan