Irak

Tientallen burgers gedood bij bombardement op IS-gebied

Bij een luchtbombardement op een plaats in het westen van Irak die in handen is van Islamitische Staat, zijn woensdag tientallen burgers omgekomen. Parlementsvoorzitter Salim al-Jabouri stelde de Iraakse regering verantwoordelijk. Het ging volgens bronnen in de getroffen plaats Qaim om drie luchtaanvallen op een markt. Daarbij zouden volgens ziekenhuispersoneel 55 mensen, onder wie 12 vrouwen en 19 kinderen zijn omgekomen. Ook zouden acht strijders zijn gedood. De stad, waar overwegend sunnieten wonen, ligt dichtbij de grens met Syrië. Onduidelijk is of de bombardementen het werk waren van de Iraakse luchtmacht of andere vliegtuigen van de door de VS geleide coalitie. Al-Jabouri, zelf sunniet, noemt de aanvallen een misdaad en eist bestraffing van daders. (Reuters, AP)

    • Floris van Straaten