Rechter wijst uitlevering twee Turkse militairen af

Eerder mochten drie andere militairen die na de mislukte coup naar Griekenland waren gevlucht, wél worden uitgeleverd.

Eén van de militairen die dinsdag terecht stond, wordt door een politieman naar de rechtbank begeleid in de Griekse stad Alexandroupolis. Foto: Antonis Pasvantis / AP

Een Griekse rechtbank heeft donderdag de uitlevering van twee Turkse militairen aan Ankara afgewezen. Dat meldt persbureau AP. Het tweetal vluchtte met zes andere militairen na de mislukte staatsgreep in Turkije naar Griekenland.

Het is de derde rechterlijke uitspraak in de zaak. Dinsdag bepaalde de Griekse rechtbank nog dat drie van de acht militairen wél moeten worden uitgeleverd. Een dag eerder oordeelde de rechtbank dat drie andere militairen niet mogen worden uitgeleverd.

Lees ook: het interview dat NRC publiceerde met de advocaat van de acht militairen.

Mislukte staatsgreep

Op 15 juli probeerde een factie binnen het Turkse leger de macht te grijpen in Turkije. De poging mislukte. De acht genoemde militairen vluchtten vervolgens per legerhelikopter naar Noord-Griekenland en vroegen daar politiek asiel aan. Turkije vroeg Griekenland vervolgens om uitlevering van de militairen, omdat zij orders zouden hebben gekregen om president Erdogan te ontvoeren uit zijn vakantiehuis in de Turkse badplaats Marmaris. De militairen ontkennen dit en zeggen te vrezen voor hun leven als ze terug worden gestuurd.

Voor vijf van de acht militairen werd een uitlevering geweigerd door de Griekse rechter. De drie militairen die wél moeten worden uitgeleverd, moeten volgens de Griekse rechtbank in Turkije terechtstaan voor het proberen te verstoren van een parlementaire sessie, betrokkenheid bij de couppoging en diefstal van een helikopter. Volgens de Griekse rechter hoeven ze niet terecht te staan voor de beschuldiging dat ze president Erdogan wilden vermoorden.

Het drietal ging tegen de uitspraak in beroep. Daarnaast ging de aanklager in beroep tegen het tweede besluit van de rechtbank, waarin de uitlevering van drie militairen werd afgewezen.

    • Etienne Verschuren