Financiële hulp bij rechtsgang voor slachtoffers aardbevingen

De Tweede Kamer stelt 200.000 euro beschikbaar voor een fonds voor proefprocessen.

Een woning in het aardgevingsgebied.
Een woning in het aardgevingsgebied. Foto: ANP

Slachtoffers van aardbevingsschade in Groningen kunnen vanaf 2017 financiële hulp krijgen bij de gang naar de rechter. De Tweede Kamer besloot donderdag 200.000 euro beschikbaar te stellen voor een proefprocessenfonds.

De Kamer stemde in met een amendement van GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren, die zich samen met Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren hard maakte voor het fonds. Uit het fonds kunnen deskundigen en advocaten worden betaald in rechtszaken tegen de NAM. Van Tongeren:

“Dit is ontzettend mooi nieuws voor de slachtoffers van de gaswinning door de NAM. Het enige wat de Groningers tot dusverre soelaas heeft geboden, zijn uitspraken van de rechter. Met dit geld in de hand kunnen deze mensen eindelijk hun recht opeisen.”

Afgewezen motie

Eerder had de Kamer al een motie van Van Tongeren aangenomen, waarin het fonds werd bepleit. Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) wees de motie echter af.

Met het amemdement van Van Tongeren komt het fonds dus alsnog op de begroting van het ministerie van Economische Zaken. Hans Alders, coördinator voor herstel van de bevingsschade, zal gaan bekijken welke zaken er voor steun uit het fonds in aanmerking komen.

Van Tongeren

Vorige maand bleek dat Van Tongeren, Kamerlid sinds 2010, tegen de verwachting in niet op de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart staat.

Collega-politici en aardbevingsactivisten startten een actie op sociale media om Van Tongeren wél op een verkiesbare plaats te krijgen.

    • Etienne Verschuren