Feyenoord uitgeschakeld, AZ knap door in Europa

De Rotterdammers moesten ruim winnen, maar verloren thuis met 0-1 van Fenerbahçe. AZ won in eigen huis met 3-2 van Zenit.

Fenerbahçe-speler Moussa Sow scoort de 0-1 met een omhaal.
Fenerbahçe-speler Moussa Sow scoort de 0-1 met een omhaal. Foto: ANP

Feyenoord is er niet in geslaagd zich te verzekeren van Europese overwintering in de Europa League. De Rotterdammers moesten thuis tegen het Turkse Fenerbahçe met twee doelpunten verschil winnen, maar verloren met 0-1. AZ won in eigen huis sensationeel van het al geplaatste Zenit Sint-Petersburg: 3-2.

Feyenoord begon de wedstrijd in de wetenschap dat het met twee doelpunten verschil moest winnen om zeker te zijn van de volgende ronde. Het was echter Fenerbahçe-aanvaller Moussa Sow die na 22 minuten al de eindstand bepaalde met een omhaal. De treffer werd ingeleid door een fout van Feyenoorder Rick Karsdorp.

In dezelfde groep won Manchester United uit bij Zorja Loegansk met 0-2.

AZ knap door

AZ is wél door naar de volgende ronde van de Europa League. Dankzij een zwaarbevochten 3-2 overwinning op Zenit werd de tweede plaats in de groep veiliggesteld.

De Alkmaarders begonnen sterk aan de wedstrijd en stonden na zeven minuten al op 1-0 door een goal van Ben Rienstra. Twee minuten voor rust bracht verdediger Ridgeciano Haps AZ via de paal op een comfortabele 2-0 voorsprong. Giuliano scoorde namens Zenit in de 58ste minuut tegen, maar tien minuten later bracht Muamer Tankovic met een prachtige uithaal de marge weer op twee doelpunten.

AZ kreeg het nog even benauwd, toen AZ-speler Stijn Wuytens met een eigen doelpunt de stand in de 80ste minuut op 3-2 bracht, maar hield stand. Concurrent voor de tweede plaats in groep D Maccabi Tel Aviv won met 2-1 van Dundalk, maar is dankzij de Alkmaarse overwinning uitgeschakeld.

Ajax speelt gelijk

Ajax, dat aantrad met een B-ploeg, speelde uit bij Standard Luik met 1-1 gelijk. In de 27ste minuut tekende Anwar El Ghazi, voor het eerst in de basis sinds zijn conflict met trainer Peter Bosz, met een goed schot voor de openingstreffer. Pas in de 85ste minuut kwam Standard op gelijke hoogte door een kopdoelpunt van Benito Raman.

De Amsterdammers waren al zeker van de koppositie in groep G, maar Standard moest winnen om zeker te zijn van de volgende ronde. Omdat Celta de Vigo in Griekenland met 0-2 won van Panathinaikos, overwintert Celta en is Standard Luik uitgeschakeld.

    • Etienne Verschuren