Feyenoord machteloos in eigen Kuip

Europa League

Feyenoord verloor in de eigen Kuip van Fenerbahçe en is uitgeschakeld in de Europa League. Een echte wedstrijd werd het nooit.

Tonny Vilhena (rechts) van Feyenoord in duel met Souza van Fenerbahce. Foto OLAF KRAAK / ANP

Mooi beeld, even na rust, donderdagavond in de Kuip. Fenerbahçe-coach Dick Advocaat die niet in de stoel van de dugout te krijgen is. Vol vuur, zo staat hij te zwaaien, te wijzen, te fluiten, te schreeuwen. Voetbaldier in zijn element, 69 jaar oud. Een meter of vijftien verderop, Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst, handen in zijn zakken gestoken, bedaard, de uitschakeling in de Europa League tegemoet.

De oude meester – die Van Bronckhorst eerder dit jaar nog succesvol bijstond als adviseur in crisistijd – verslaat zijn leerling. Twee ontmoetingen tussen Feyenoord en Fenerbahçe in deze Europese campagne, twee keer een zakelijke 1-0 zege voor de Turkse topclub, donderdag in Rotterdam en eind september in Istanbul. Het vormt de sleutel naar de uitschakeling van Feyenoord in deze zwaar bezette groep A van de Europa League. Groepswinnaar Fenerbahçe gaat samen met Manchester United door naar de volgende ronde.

‘Wij gaan winnen, alleen met hoeveel is de vraag’, zingt het vooraf rond, in de tram, in het stadion. Een van de Feyenoord-clubliederen die vaak klinkt, en nu zeer actueel: de club moest met twee goals verschil winnen om verzekerd te zijn van Europese overwintering. Het lijkt of Feyenoord verlamd is door de moeilijkheidsgraad van deze operatie. Het is onrustig, grossiert in foute passes, dommigheden. „We waren nerveus en maakten veel fouten in de verdediging”, zei Van Bronckhorst.

Met als dieptepunt de enorme blunder van rechtsback Rick Karsdorp, na twintig minuten. Zonder een directe tegenstander in de buurt en zonder enige noodzaak, kopt hij, alsof het een potje strandvoetbal betreft, een afgeslagen bal terug naar doelman Brad Jones. De Senegalese spits Moussa Sow anticipeert razendsnel met een omhaal (0-1). Het is zijn handelsmerk, tegen United scoorde hij ook via een omhaal, het was een kunstwerkje van de buitencategorie.

De goal slaat het laatste beetje geloof eruit bij Feyenoord. Het wordt even grimmig in een hoek van het stadion, waar enkele Feyenoord-aanhangers het hebben voorzien op een paar Fenerbahçe-fans, herkenbaar met shirt en sjaal in een van de thuisvakken. Een Feyenoord-fan probeert over de afscheidingen te klimmen, naar de Turkse fans.

De situatie is na een paar minuten onder controle. Maar algemeen directeur Eric Gudde moet met pijn in zijn buik hebben toegekeken. Feyenoord ligt onder een vergrootglas bij de Europese voetbalbond UEFA en nam voor de drie thuiswedstrijden diverse veiligheidsmaatregelen, waaronder netten om het veld en bijna een halvering van het aantal toeschouwers. De UEFA heeft al twee voorwaardelijke straffen staan, de vrees is dat dit wordt omgezet naar onvoorwaardelijk.

De Europese campagne van Feyenoord begon hoopvol met een knappe thuiszege op United, donderdag eindigde het in een doodgeslagen biertje. Het was koud, regenachtig, het voetbal sprankelde niet, spanning verdampte snel. Het werd een wedstrijd die eigenlijk nooit een echte wedstrijd was.

    • Steven Verseput