EU start procedure tegen lidstaten om VW-schandaal

Er werden te lage of geen boetes uitgedeeld. Ook ontbrak de regelgeving hiervoor in sommige landen.

Foto Dado Ruvic/Reuters

De Europese Unie heeft donderdag juridische stappen ondernomen tegen zeven EU-lidstaten omdat zij gebrekkig toezicht hebben gehouden op sjoemelende autofabrikanten. Onder meer Duitsland en Groot-Brittannië zouden niet voldoende gereageerd hebben op het Volkswagenschandaal, ook wel bekend als dieselgate. Dat meldt Reuters.

De autoriteiten in Duitsland, Groot-Brittannië, Tsjechië, Griekenland, Litouwen, Spanje en Luxemburg zijn volgens Brussel in gebreke gebleven in de naleving van de Europese milieuregels. Zo werden er te lage of geen boetes uitgedeeld. Ook ontbrak de regelgeving hiervoor in sommige landen. Hiermee hebben lidstaten EU-wetgeving overtreden.

Opheldering

EU-commissaris Elżbieta Bieńkowska (Industrie) eist opheldering over het falen van de nationale toezichthouders van de landen. Die zijn, zoals in Nederland de RDW, verantwoordelijk voor het testen van de motoren op de uitstoot van schadelijke gassen, de typegoedkeuring van auto’s en het markttoezicht.

Lees ook: EU-lidstaten blokkeren strengere regels na dieselgate

Uit gelekte documenten die NRC inzag bleek ruim een week geleden dat landen geen zin hebben om ook maar iets van het toezicht – nu een nationale aangelegenheid – over te hevelen naar Europa. In werkdocumenten van de ‘Raadswerkgroep voor technische harmonisatie’, waarin lidstaten discussiëren over auto-toezicht, staan door alle belangrijke wijzigingen die de Commissie voorstelt dikke zwarte strepen. Na het uitbreken van het Volkswagenschandaal vorig jaar was de druk groot om het huidige toezichtssysteem te veranderen. Het waren immers de nationale goedkeuringsinstanties die sjoemeldiesels de weg op hadden gelaten.

Ondanks het dieselschandaal weigeren EU-lidstaten het toezicht op de auto-industrie te verbeteren. Ook al spuwen miljoenen dieselauto’s elke dag nog steeds veel te veel schadelijke stoffen de lucht in en blijkt Volkswagen lang niet de ergste zondaar.

De bekendmaking die de Europese Commissie donderdag deed, is de eerste stap in een zogenaamde inbreukprocedure. In deze procedure kan de EU de 28 lidstaten dwingen om zich te houden aan EU-brede wetten. De aangeschreven lidstaten hebben twee manden om te reageren.

Als ze dat niet doen of geen actie ondernemen, mag de EC de lidstaten voor het gerecht slepen in Luxemburg, waar het Hof van Justitie van de Europese Unie gevestigd is.

    • Bas Tooms