Ryan Babel, rijk en verveeld in de woestijn

Deal NRC bericht elke dag in de ‘Deal van de dag’ op basis van documenten uit Football Leaks uit de binnenwereld van het internationale voetbal. Vandaag: Ryan Babel.

deal-van-de-dag-alt_480

De moderne profvoetballer is meer dan een jongen die goed kan voetballen: hij is sportheld, stijlicoon, rapper, jeugdidool en filmster ineen. En dus staat op de gelikte website van aanvaller Ryan Babel (oud-Ajacied, die dit seizoen transfervrij overstapte naar het Spaanse Deportivo La Coruña) voetbal niet centraal.

Zijn site Ryanbabel.com draait om lifestyle, mode en entertainment. Zo runt de aanvaller een eigen kledingmerk: #YNWA – de sociale media-afkorting van de klassieke voetbalhit You’ll Never Walk Alone, die bij alle thuiswedstrijden van het Engelse Liverpool wordt gezongen.

Babel speelde tussen 2007 en 2011 voor the Reds, zonder echt op te vallen. De Engelse pers memoreerde na zijn vertrek vooral de boete van 10 duizend pond die hij kreeg omdat hij na een verloren wedstrijd tegen Manchester United een fotomontage van de scheidsrechter in een shirt van die club op Twitter plaatste.

Babel is inmiddels een ervaren jongen op sociale media, blijkt uit de vele video’s op zijn site. Hij neemt zijn fans mee in een reallife soap over zijn leven. We zien hem telefoneren, bij de kapper, videospelletjes spelen met familie en een nieuwe SUV uittesten.

“Je moet je als populaire sporter tegenwoordig haast wel in bewegend beeld uiten,” zegt Marko van Kampen van Makers Channel. Dit “online videoplatform”, onlangs gekocht door de Persgroep, monteerde de beelden. “Ryan stuurt ons vanuit de hele wereld filmpjes over zijn voetballeven. Die zijn interessant, soms eenzaam en altijd eerlijk.”

De filmpjes over Babels voortijdig afgebroken voetbalavontuur in de woestijn spreken boekdelen. De 29-jarige Babel voetballer verdiende bij Al Ain vorig seizoen tegen de 3 miljoen euro netto, plus extra’s (4 ton aan tekengelden, een huis, een auto). Dat is meer dan tien keer zo veel als de gemiddelde eredivisie-speler, en meer dan het dubbele van wat jongere, veelbelovende Nederlandse spelers in de Engelse Premier League opstrijken.

Maar gelukkig was Babel niet, bij Al Ain. Video’s uit die periode ademen verveling, en tussen Babel en de club ontstonden volgens de lokale pers al snel spanningen; onder meer over zijn gebruik van sociale media. In januari 2016, een paar maanden na zijn debuut, schreef Al Ain-coach Zlatko Dalic Babel al weer af.

“Ik denk dat Babel hier niet wilde spelen,” zei Dalic bij de presentatie van een nieuwe, Braziliaanse spits. “Zo gaat het in het voetbal. Soms komen grote spelers hier naar toe en doen helemaal niets.”

Ryan Babel

Al Ain (tot zomer 2016)
Aanvaller
Het totale salaris bedraagt €2,800.000, met een vooruitbetaling van €500.000 wanneer dit contract is getekend en een medische test is doorstaan; de rest van dit bedrag zal worden opgedeeld in twaalf maandelijkse termijnen en uitgekeerd als salaris, elke maand €191,666.

Uit het contract van Ryan Babel