Drie jaar cel voor Franse oud-minister Cahuzac

Als minister was Cahuzac verantwoordelijk voor de strijd tegen belastingfraude, maar hij bleek zelf ook geheime bankrekeningen te hebben.

Jérôme Cahuzac bij aankomst bij de rechtbank. Foto Philippe Wojazer . Reuters

De voormalige Franse minister Jérôme Cahuzac is donderdagochtend in Parijs veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens belastingfraude en het witwassen van geld. Cahuzac was als minister in de eerste regering van François Hollande verantwoordelijk voor de strijd tegen belastingfraude, maar bleek zelf bankrekeningen in Zwitserland, Singapore en op het Isle of Man te hebben. Hij mag vijf jaar geen politieke functie bekleden.

Tijdens een twee weken durend proces in september zei Cahuzac op de eerste dag dat een van de rekeningen door hem geopend was om campagnegelden te innen voor een presidentskandidatuur van de socialistische ex-premier Michel Rocard. Maar niemand uit de entourage van Rocard bleek hiervan op de hoogte en dat Rocard zelf net enkele weken voor het proces was overleden maakte zijn verweer er niet geloofwaardiger op. Een “waanvoorstelling”, zei de aanklager in september en de rechter was het daarmee eens. Die sprak van “systematische fraude”.

Lees meer over de reactie van Hollande op het nieuws over Cahuzac: Negatief record voor Franse president

Het nieuws over Cahuzac werd in december 2012 naar buiten gebracht door de Franse onlinekrant Mediapart. Het was meteen de eerste grote affaire onder het presidentschap van de toen net begonnen Hollande. Na maanden waarin Cahuzac expliciet ontkende dat hij belasting ontdoken had, werd hij in maart 2013 tot aftreden gedwongen. Een paar weken later, in april, gaf hij op zijn blog toe dat hij “verdwaald was (…) in een spiraal van leugens” en daar spijt van had.

Als kandidaat had Hollande na de vele affaires rond zijn voorganger Nicolas Sarkozy een “voorbeeldige republiek” beloofd. Om daar alsnog werk van te maken is na de affaire-Cahuzac een veelheid aan maatregelen genomen om de financiële transparantie in de politiek te bevorderen. Parlementsleden moeten tegenwoordig hun bezittingen publiek maken.

De ongeveer 3,5 miljoen euro die Cahuzac en zijn (inmiddels ex-)vrouw Patricia voor de Franse belastingdienst verborgen hielden waren afkomstig uit hun bloeiende praktijk voor plastische chirurgie in Parijs, gespecialiseerd in haarimplantaten. De nu 64-jarige Cahuzac was opgeleid tot cardioloog en werd in 1997 parlementslid. Hij was jarenlang burgemeester van het toeristenstadje Villeneuve-sur-Lot.

Lees meer over de eerste regering van Hollande: Acht miljonairs in links kabinet van Hollande

De celstraf voor de ex-minister komt overeen met de eis van de aanklager. Ook zijn ex-vrouw, zijn bankier François Reyl (“de regelaar”) en zijn advocaat stonden in de zaak terecht.

    • Peter Vermaas