Belgische kernreactor bij Doel kan weer opgestart worden

Minister Schultz riep woensdag de Belgen nog op de centrales te sluiten in afwachting van beter onderzoek.

De kerncentrale van Doel aan de Westerschelde. Foto Lex van Lieshout / ANP

Een kernreactor in het Belgische Doel, op twee kilometer van de grens met Nederland, is na inspectie goedgekeurd en kan weer opgestart worden. Dat heeft het Fanc, de Belgische nucleaire toezichthouder, donderdag bekendgemaakt.

Het nieuws komt een dag nadat minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) België opriep de kerncentrales in het land tijdelijk te sluiten in afwachting van beter veiligheidsonderzoek.

Zo werd na onderzoek bij de centrale Tihange, op ongeveer 50 kilometer van Maastricht, geconstateerd dat bij een brand de kans op een kernsmelting groot is. Schultz noemde dat onderzoek naar de centrale “schandalig slecht”. Het is daarom volgens de minister nog niet duidelijk hoe het zit met de brandveiligheid van centrale Tihange. Op haar suggestie om de centrales tijdelijk te sluiten in afwachting van nieuw onderzoek, zei de Belgische minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken daar niet aan te willen.

Lees ook: Hartstikke gevaarlijk, die kerncentrale

Meer problemen kernreactoren België

België kampt het afgelopen jaar met verschillende problemen aan de kernreactoren in het land. Doel 3 werd enkele weken geleden stilgelegd vanwege een onderhoudsbeurt. Daarbij werd gelijk onderzocht of de bestaande haarscheurtjes in de wanden zich niet verder uitgebreid hadden. In januari werd de betreffende centrale stilgelegd vanwege een waterlek. De reactoren Doel 1 en 2 werden begin dit jaar ook al stilgelegd omdat er problemen waren.

De kerncentrale Doel omvat vier reactoren die in de jaren zeventig zijn gebouwd. De bedoeling was dat ze in 2015 na veertig jaar dienst zouden stoppen. De Belgische regering besloot echter om ze tot 2025 open te houden wegens een elektriciteitstekort.

Nederland bemoeit zich met de Belgische centrales, omdat ze dicht bij de Nederlandse grens liggen. Daarom maakte beide landen vorig jaar afspraken over het inspecteren van elkaars centrales vanaf februari dit jaar.

    • Maarten Back