Belangrijk adviesorgaan: ratificeer associatieverdrag

De Adviesraad Internationale Vraagstukken vindt dat afwijzing van het verdrag Poetin in de kaart speelt.

Archiefbeeld. Mark Rutte en de Oekraïense president Petro Porosjenko.
Archiefbeeld. Mark Rutte en de Oekraïense president Petro Porosjenko. Foto Bart Maat / ANP

De Nederlandse regering moet het associatieverdrag met Oekraïne alsnog ratificeren. Dat schrijft de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) donderdag in een brief. Volgens de raad, het belangrijkste adviesorgaan van de regering op het gebied van internationaal beleid, zou gehoor geven aan het nee uit het referendum “waarschijnlijk door de Russische president Poetin worden gezien als een teken van zwakte van Europa”.

Het Oekraïnereferendum van 6 april was een raadgevend referendum, benadrukt de AIV in zijn advies. Het blijft uiteindelijk aan de Tweede Kamer om over de ratificatie van het verdrag een besluit te nemen. “Dat legt (…) de leden van het parlement de verplichting op, de gevolgen van hun besluit onder ogen te zien, inclusief nieuwe ontwikkelingen”, schrijft de raad.

Lees ook: Rapport referendum Oekraïne is niet wat Rutte had gehoopt

Volgens de AIV zou verwerping van het associatieverdrag slecht zijn voor de “eensgezindheid onder de Europese landen, die een voorwaarde is voor een succesvol EU-beleid en internationale stabiliteit”. Dat, in combinatie met de “onzekerheid over de toekomstige Amerikaanse opstelling na de verkiezing van Donald Trump tot president”, zou volgens de AIV tot gevolg hebben dat de Russische druk op Oekraïne toeneemt.

Hoewel bij het referendum 61 procent van de kiezers tegen het referendum gestemd heeft, heeft het kabinet het verdrag nog niet afgewezen. Premier Rutte zegt recht te willen doen aan de wensen van het nee-kamp door te onderhandelen in Brussel. GeenPeil, dat het initiatief nam voor het referendum, vindt dat Rutte helemaal af moet zien van ratificatie en beschouwt de onderhandelingen als “kiezersbedrog”. GeenPeil wil nu uit protest als ledenpartij deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart.

Lees meer over de partij van GeenPeil: Jan Dijkgraaf wil het ‘Leger des Peils’ op de been brengen

    • Bastiaan Nagtegaal