Amerikaanse astronaut John Glenn (95) overleden

Glenn was in 1962 de eerste Amerikaan die in een baan rond de aarde kwam.

De Amerikaanse astronaut John Glenn.
De Amerikaanse astronaut John Glenn. Foto: Jay LaPrete / AP

De Amerikaanse astronaut en senator John Glenn is donderdag op 95-jarige leeftijd overleden. Dat melden Amerikaanse media. Glenn was op 20 februari 1962 de eerste Amerikaan die in een baan rond de aarde kwam. Hij werd in 1998, op 77-jarige leeftijd, ook nog de oudste mens ooit in de ruimte toen hij bemanningslid was van de spaceshuttle Discovery.

Glenn was de derde Amerikaan in de ruimte. Hij maakte in totaal driemaal een baan rond de aarde. Glenn was de laatste overlevende van het Mercury Seven-programma, Amerika’s eerste ruimtevaartprogramma uit 1959.

Senator

Na zijn carrière als astronaut was hij 25 jaar lang senator van de staat Ohio namens de Democratische Partij. President John F. Kennedy had hem samen met zijn broer Robert aangemoedigd een carrière in de politiek te beginnen. In 1984 probeerde Glenn de Democratische kandidaat te worden bij de presidentsverkiezingen.

President Barack Obama liet in een verklaring weten dat Amerika met de dood van Glenn “een icoon is ontvallen”.

Glenn werd vorige week opgenomen in een ziekenhuis in Columbus, Ohio.

    • Etienne Verschuren