Aegon schrapt vijfhonderd banen in de VS

Eind 2018 wil het bedrijf 350 miljoen euro bezuinigd hebben, in tegenstelling tot de eerder voorgenomen 200 miljoen euro.

Foto Koen Suyk / ANP

Aegon voert zijn bezuinigingen de komende jaren versneld uit. Ook de omvang van de bezuinigingen nemen toe. Daarbij schrapt de verzekeraar ongeveer vijfhonderd banen in de Verenigde Staten. Dat maakte de Aegon donderdag bekend. Met de bezuinigingen verwacht Aegon de kosten eind 2018 met 350 miljoen euro te hebben verlaagd. Eerder mikte het concern op 200 miljoen euro aan besparingen.

Aegon sluit drie kantoren in de VS en stopt met de verkoopkanalen Affinity, Direct TV en Direct Mail. Hierdoor valt in de komende drie jaar 100 miljoen dollar aan kapitaal vrij, terwijl het onderliggend brutoresultaat met circa 25 miljoen dollar per jaar daalt.

Bestuursvoorzitter Alex Wynaendts liet bij de presentatie van de kwartaalcijfers in augustus al weten op zoek te zijn naar meer bezuinigingsmogelijkheden en zei dat de activiteiten in de VS onderwerp van discussie waren.

Kwartaalcijfers

Verzekeraar Aegon maakte een maand geleden bekend dat het een nettowinst van 358 miljoen euro heeft geboekt over het derde kwartaal. Een jaar eerder leed het bedrijf in dezelfde periode nog een verlies van bijna dezelfde omvang.

In het derde kwartaal realiseerde de verzekeraar een onderliggende brutowinst van 461 miljoen euro, 7 procent minder dan vorig jaar. Dat is een daling, maar analisten hadden een forsere krimp verwacht. De positieve resultaten waren te danken aan bezuinigingen en gunstige ontwikkelingen op de aandelenmarkt.

Verzekeraars kampen met moeilijke omstandigheden. De lage rente holt de financiële buffers van verzekeraars uit. Toezichthouder De Nederlandsche Bank waarschuwt daar steeds nadrukkelijker voor en benadrukt dat verzekeraars adequate buffers moeten hebben.

    • Bas Tooms