Aantal gevangenen in 10 jaar tijd met 20 procent gedaald

Als gevolg daarvan zijn er lege cellen en is er ook 20 procent minder personeel nodig.

De Bijlmerbajes doet sinds augustus dienst als opvanglocatie voor vluchtelingen.
De Bijlmerbajes doet sinds augustus dienst als opvanglocatie voor vluchtelingen. Foto Remko de Waal / ANP

Het aantal gedetineerden is tussen 2005 en 2015 gedaald met 20 procent. Als gevolg daarvan is er ook 20 procent minder gevangenispersoneel nodig. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In Nederland blijft het aantal gevangenen al jaren dalen. In 2015 zaten 39,8 duizend volwassenen vast en dat is een daling van 8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Volgens het statistiekbureau past de daling binnen de trend van de geregistreerde criminaliteit en verdachten, waar ook al een aantal jaren een daling plaatsvindt. Of strafrechters ook meer boetes, werkstraffen en elektronische straffen opleggen en dat mede zorgt voor een daling, wordt niet gemeld.

De tekst gaat verder onder de grafiek.

Met de daling van het aantal gedetineerden, die zowel voor mannen als voor vrouwen geldt, is dus ook minder personeel nodig in gevangenissen. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de daling van het aantal gedetineerden en het gevangenispersoneel zelfs parallel loopt.

Als gevolg van het dalende criminaliteitscijfer in Nederland werd meerdere keren besloten gevangenissen te sluiten, omdat eenderde van de cellen leegstaat. Hierdoor kwamen de banen van onder meer 3.000 gevangenismedewerkers onder druk te staan. Door de protesten van gevangenispersoneel besloot staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) in juni om deze kabinetsperiode geen gevangenissen meer te sluiten.

Lees ook: Die lege cel blijft nog even open

Vermogensdelicten en migratieachtergrond

Wat verder uit de cijfers blijkt is dat het grootste deel van de volwassen gedetineerden (38 procent) dat op 30 september 2015 vastzat, was veroordeeld voor vermogensdelicten en bijna 32 procent voor gewelds- en seksuele misdrijven.

Van de gedetineerden in 2015 had ruim 62 procent een migratieachtergrond tegenover 36 procent met een Nederlandse achtergrond. Van de resterende 2 procent is de achtergrond onbekend. Deze verhoudingen zijn volgens het CBS de laatste jaren niet veranderd. Mensen met een Marokkaanse achtergrond vormden vorig jaar met bijna 11 procent de grootste groep gevangenen met een migratieachtergrond, gevolgd door mensen met een Surinaamse en Antilliaanse achtergrond.