Aantal faillissementen stijgt aanzienlijk

De stijging is vooral het gevolg van het faillissement van een bedrijf dat bestond uit tientallen onderdelen.

Foto Koen van Weel/ANP

Het aantal faillissementen is in november flink gestegen ten opzichte van een maand eerder. Vorige maand werden 106 bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober. De stijging is vooral het gevolg van het faillissement van een bedrijf, de Harlingse rederij Abis Shipping, dat bestond uit tientallen onderdelen. Alle onderdelen zijn afzonderlijk failliet verklaard. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

In oktober bleef het aantal faillissementen nagenoeg gelijk. Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er 461 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken, in november 2016 failliet verklaard. De meeste faillissementen zijn uitgesproken bij de financiële instellingen, namelijk 117. In de handel kwam het aantal faillissementen uit op 76.

De handel en de financiële dienstverlening behoren tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in november veel faillissementen uitgesproken in de vervoer- en opslagsector, waartoe ook de rederij Abis Shipping gerekend werd. Abis kwam in in de problemen gekomen door de crisis in de offshore olie en gas. Door de lage olieprijs hebben de grote oliemaatschappijen voor tientallen miljarden dollars aan investeringen geschrapt. Dat werkt ook door bij dienstverleners als Abis. De rederij is gespecialiseerd in het wereldwijd vervoeren van zware onderdelen voor de olie- en gasindustrie en voor de installateurs van windparken op zee.

    • Bas Tooms