Aanklager eist levenslang tegen Ratko Mladic

Joegoslavië-tribunaal

De Bosnisch-Servische bevelhebber wordt onder meer genocide ten laste gelegd. Zoals de moorden op moslims in Srebrenica.

Ratko Mladic in 2011 . Foto Martin Meissner/AFP

De aanklager van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag heeft woensdag levenslang geëist tegen de vroegere Bosnisch-Servische opperbevelhebber Ratko Mladic. De komende dagen krijgt de verdediging het woord. Het vonnis wordt pas eind volgend jaar verwacht.

Mladic (74) staat terecht wegens genocide, misdaden tegen de menselijkheid en schending van het oor logsrecht tijdens de Bosnische oorlog (1992-1995). De aanklager houdt hem verantwoordelijk voor etnische zuiveringen, het vermoorden van duizenden moslims in Srebrenica (juli 1995) en het jarenlange beleg van de Bosnische hoofdstad Sarajevo waarbij de stad werd beschoten en tienduizend burgers om het leven kwamen.

„Niemand kan zich een voorstelling maken van het leed waarvoor Ratko Mladic verantwoordelijk is”, zei aanklager Alan Tieger.

Mladic, in 1942 geboren in de buurt van Sarajevo, heeft altijd betoogd dat hij onschuldig is. Bij het begin van het proces in mei 2012 verklaarde hij dat hij er met zijn militaire campagnes slechts op uit was de Servische bevolking in Bosnië te beschermen bij het uiteenvallen van Joegoslavië.

De aanklager riep de afgelopen dagen echter het beeld op van een wrede militaire leider, onder andere verantwoordelijk voor „het systematisch afslachten” van zeven- tot achtduizend moslimmannen en jongens, sommigen niet ouder dan twaalf jaar, in Srebrenica. Die plek was in de zomer van 1995 door de Verenigde Naties aangewezen als ‘veilig gebied’. De Nederlandse VN-eenheid Dutchbat, onder leiding van luitenant-kolonel Thom Karremans, moest zorgen voor de veiligheid, maar werd door Mladic weggestuurd.

‘Sebrenica’ is door de VN aangeduid als een genocide. Volgens de aanklager vallen ook andere zuiveringen in Bosnië onder dat begrip, zoals moordpartijen in kampen bij de plaats Prijedor. In korte tijd werden daar duizenden burgers gedood.

Mladic is de laatste hoofdrolspeler die terechtstaat voor het Joegoslavië-tribunaal, dat in de afgelopen twintig jaar 161 mensen heeft aangeklaagd en er 83 daadwerkelijk heeft veroordeeld. Radovan Karadzic, de politieke leider van de Bosnische Serviërs tijdens de Bosnische burgeroorlog werd afgelopen maart veroordeeld tot 40 jaar cel, onder andere wegens de genocide in Srebrenica in 1995.

Tegen Mladic zijn in 1995 aanhoudingsbevelen uitgevaardigd. Pas in mei 2011 werd hij gearresteerd; al die tijd woonde hij in Belgrado.

    • Wim Brummelman