Het oude Handelsblad-kantoor is nu een appartementencomplex

Binnenkijker fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week in het oude Handelsblad-kantoor.

Binnenkijken Jan Hoek. foto: thijs wolzak

Huis In het huis van kunstenaar Jan Hoek werd vijftig jaar geleden nog het Algemeen Handelsblad gemaakt. Begin jaren tachtig werd het gekraakt door onder anderen kunstenaar Peter Giele, later de drijvende kracht achter de beroemde club RoXY. Er werd in dit pand nogal gefeest, weet Hoek (32). Inmiddels is het gebouw, vlakbij de Dam, van een corporatie die het verdeelde in vele kleine appartementen. 33 vierkante meter is dat van Hoek. „Doordat het plafond heel hoog is, voelt het niet zo klein.” Naast een woonruimte en een badkamer heeft hij een piepklein ateliertje.

Afrika Hoek, die werd opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie, maakt foto’s. Hij is genomineerd voor de Volkskrant oeuvre-prijs, ondermeer voor een reeks foto’s over nep-piraten in het Keniaanse Nairobi. „Dat zijn Somaliërs die zich voor geld laten fotograferen door serieuze media, als The New Yorker en Time, maar die nog nooit de zee hebben gezien. Ze lijken heel echt.” Hij maakte ook een reeks over Ethiopische daklozen die gekleed gaan als koningen.

Lelijk Van alle spullen in huis die hij lelijk vindt, zoals het televisietoestel, heeft Hoek geprobeerd iets moois te maken. Op de foto houdt hij een repenomamus-baby vast. Een kunstwerk van een kennis.

Van IKEA? „Een matras.”

Meenemen bij brand? „De repenomamus-baby.”

    • Frederiek Weeda