Zeker 97 doden bij aardbeving Atjeh, honderden gewonden

Het aantal gewonden is opgelopen naar zeker 300, waarvan zich 73 in kritieke toestand bevinden.

Foto: Chaideer Mahyuddin / AFP

Bij een zware aardbeving in de Indonesische provincie Atjeh zijn tenminste 97 mensen om het leven gekomen, meldt persbureau AP op basis van een legerofficier. Vier mensen zouden onder het puin vandaan zijn gehaald.

Alleen al in het district Pidie Jaya zouden 52 doden zijn gevallen, zo meldt het hoofd van het district. Het aantal gewonden is opgelopen naar zeker 300, waarvan zich 73 in kritieke toestand bevinden.

Volgens het Amerikaanse Geofysisch Instituut (USGS) vond de beving met een kracht van 6,4 woensdagochtend kort na 05:00 uur lokale tijd plaats, 23:00 Nederlandse tijd. Het epicentrum lag net buiten de noordoostkust van Atjeh, op ongeveer 170 kilometer van de provinciehoofdstad Banda Atjeh. Inmiddels zijn er al zeker vijf naschokken gevoeld.

Tekst gaat verder onder kaart:

Een woordvoerder van het nationale rampencentrum meldde tijdens een persconferentie dat zeker 280 gebouwen verwoest of beschadigd zijn, waaronder 16 moskeeën. Ook wegen en bovenleidingen zijn zwaar beschadigd. Op televisiebeelden is te zien hoe reddingswerkers lichamen onder het puin vandaan halen.

Indonesië ligt op de zogenaamde Pacifische Ring van Vuur, een gebied in de Grote Oceaan dat vaak getroffen wordt door aardbevingen. Tijdens de grote tsunami in december 2004 was Atjeh ook een van de zwaarst getroffen gebieden. In Indonesië alleen kwamen toen meer dan 160.000 mensen om, de meeste daarvan in de provincie Atjeh. Na de aardbeving woensdag is geen tsunamiwaarschuwing afgegeven.

    • Clara van de Wiel