Veroordeelde in zaak Van den Hurk krijgt jaar langer tbs

De G. kreeg twee weken geleden vijf jaar cel voor verkrachting van Nicole van den Hurk in 1995.

Het monument voor de vermoorde Nicole van den Hurk aan de Mierloseweg tussen Mierlo en Lierop, de plek waar haar lichaam werd gevonden in 1995. Foto: ANP/ROB ENGELAAR

Jos de G., die twee weken geleden werd veroordeeld voor verkrachting van Nicole van den Hurk, heeft een jaar langer tbs gekregen voor een verkrachtingszaak uit 2000. Hij zit daarvoor sinds 2010 een straf uit.

Aanvankelijk kreeg De G. toen drie jaar cel en dwangverpleging opgelegd, maar die straf werd twee jaar geleden verlengd. De dinsdag opgelegde verlenging is conform de eis van justitie en de tbs-kliniek, zo meldt ANP. De G. zou niet voorbereid zijn op een terugkeer in de samenleving, zo menen experts van tbs-kliniek De Rooyse Wissel.

Cold case

De G. werd twee weken geleden veroordeeld voor het verkrachten in 1995 van de toen 15-jarige Nicole van den Hurk. Hij kreeg vijf jaar cel opgelegd, waar het Openbaar Ministerie eerder verzocht had om veertien jaar cel voor verkrachting en doodslag. Dat laatste achtte de rechter toen niet bewezen. Tegen het vonnis hebben zowel De G. als het OM beroep aangetekend.

De Eindhovense Nicole van den Hurk verdween in 1995 toen zij op weg was naar haar vakantiebaantje. Haar lichaam werd zes weken later gevonden in de bossen bij Lierop. Het onderzoek naar de moord lag lange tijd stil, maar in verband met een cold case-onderzoek werden de stoffelijke resten van Van den Hurk in 2011 opgegraven. Vervolgens leidde een dna-match tot de aanhouding van De G., die toen al vast zat.

    • Philippus Zandstra