NRC checkt: Trumps kabinet is ‘het rijkste uit de moderne geschiedenis van VS’

Dat schrijven Amerikaanse media, waaronder The Washington Post.

Trump en Betsy DeVos.
Trump en Betsy DeVos. Foto Drew Angerer/AFP/Getty

De aanleiding

Aankomend president Donald Trump heeft diverse superrijken benoemd als minister in zijn toekomstige kabinet. Onder de beoogd bewindslieden van Trump, wiens eigen vermogen door Forbes wordt geraamd op 3,7 miljard dollar (3,4 miljard euro), zijn enkele medemiljardairs, onder wie Wilbur Ross (Handel) en Betsy DeVos (Onderwijs).

Ross, voormalig directeur van Rothschild Inc., een firma die faillissementen afhandelt, beschikt over een vermogen van 2,5 miljard dollar. Zijn plaatsvervanger, Todd Ricketts, mede-eigenaar van honkbalploeg de Chicago Cubs, is goed voor ruim 1 miljard. DeVos, schoondochter van Richard DeVos, oprichter van de detailhandelaar Amway, maakt deel uit van een familie met een vermogen van 5,1 miljard. Verder zijn er multimiljonairs bij: Steven Mnuchin (Financiën), een oud-partner bij zakenbank Goldman Sachs, is goed voor 46 miljoen dollar. Ben Carson (Huisvesting) heeft een geschatte rijkdom van 26 miljoen dollar. Tom Price (Gezondheidszorg) is 13,6 miljoen waard. Het vermogen van Jeff Sessions (Justitie) bedraagt 7,5 miljoen en Elaine Chao (Transport) is de dochter van een scheepvaartmagnaat.

Voor de posten die nog openstaan, doen ook namen de ronde van superrijken, onder wie Harold Hamm, een oliemagnaat met een vermogen van 16,7 miljard. Mitt Romney, goed voor 250 miljoen, wordt genoemd als minister van Buitenlandse Zaken.

Critici hebben de keuzes van Trump, die zich tijdens de campagne opwierp als behartiger van de belangen van de gewone man, scherp veroordeeld. „De regering van Donald Trump: van en voor de miljonairs en miljardairs”, tweette Bernie Sanders, de linkse senator uit Vermont die kandidaat was voor de Democratische nominatie.

Waar is het op gebaseerd?

Op basis van de benoemingen tot nog toe en de bewering van Trump dat hij zelf 10 miljard dollar waard is, rekende Politico voor dat als hij ook Hamm benoemt, de gezamenlijke rijkdom van de ministersploeg kan oplopen tot 35 miljard. Anders staat de teller op ongeveer 11 miljard.

En, klopt het?

In absolute bedragen zeker. Vier kabinetsleden op de Forbes-lijst van miljardairs is nooit eerder vertoond. Op zichzelf is de benoeming van welgestelde Amerikanen tot minister niet nieuw. Ook president Obama heeft een miljardair in zijn kabinet: Penny Pritzker (Handel) maakt deel uit van de familie achter de multinationale hotelketen Hyatt. Haar vermogen wordt door Forbes geraamd op 2,4 miljard. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry beschikt over een vermogen van ongeveer 200 miljoen dollar.

Het eerste kabinet van George W. Bush werd in 2001 bekritiseerd om de vele multimiljonairs: het gezamenlijke vermogen van zijn kabinet werd geraamd op 250 miljoen dollar.

In de 20ste eeuw stonden vooral de kabinetten van president Dwight Eisenhower (1953-1961) en die van de Republikeinse presidenten Warren Harding (1921-1923), Calvin Coolidge (1923-1929) en Herbert Hoover (1929-1933) bekend als rijk. In de ‘roaring twenties’ werd een aantal rijke Amerikanen uit de zakenwereld en de industrie benoemd tot minister. Het bekendste voorbeeld is Andrew Mellon, minister van Financiën onder drie presidenten en een van de rijkste Amerikaanse zakenlieden van zijn tijd, na John D. Rockefeller en Henry Ford. De industrieel was op het hoogtepunt van zijn rijkdom, eind jaren twintig, naar schatting 300 tot 400 miljoen dollar waard – vergelijkbaar met 4,2 tot 5,6 miljard dollar nu.

In de jaren vijftig benoemde Eisenhower een regering van rijke zakenlieden, onder wie Charles Wilson, bestuursvoorzitter van General Motors, tot minister van Defensie. Alleen zijn minister van Arbeid, Martin Durkin, hoofd van de vakbond van loodgieters, was niet rijk. Het kabinet van Eisenhower kreeg als bijnaam ‘negen miljonairs en een loodgieter’.

Zelfs gecorrigeerd naar inflatie verbleken eerdere teams van miljonairs bij Trumps ploeg, zegt John Cooper, historicus van de Universiteit van Wisconsin, telefonisch. „Dit is zeker het rijkste kabinet uit de Amerikaanse geschiedenis aan het worden.”

Conclusie

Met zeker vier miljardairs en een aantal multimiljonairs wordt het kabinet van Trump het rijkste uit de moderne Amerikaanse geschiedenis. De bewering is waar.

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nrccheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nrccheckt

    • Frank Kuin