Time: Donald Trump ‘Person of the year’

Clinton moest Trump ook in de verkiezing van Time boven zich dulden: ze eindigde op de tweede plek na de Republikein.

Het Amerikaanse tijdschrift Time Magazine heeft Donald Trump gekozen als ‘Person of the Year’. Time maakte dat woensdagmiddag bekend op Twitter:

Trump werd in november gekozen tot president van de Verenigde Staten, nadat hij eerder onverwacht de Republikeinse nominatie wist binnen te slepen. In de presidentsrace versloeg hij de Democratische kandidaat Hillary Clinton. Clinton moest Trump ook in de verkiezing van Time boven zich dulden: ze eindigde op de tweede plek na de Republikein.

‘Grote eer’

“Het is een grote eer, het betekent veel”, zei Trump tegen de Amerikaanse nieuwszender NBC na de bekendmaking van Time. In 2015 moest Trump het nog afleggen tegen Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland, waar hij toen niet over te spreken was:

De reden dat Time Trump heeft gekozen, schrijft het op zijn website, is omdat hij Amerika “eraan herinnerde dat demagogie zich voedt met wanhoop, en dat de waarheid alleen maar zo krachtig is als het vertrouwen in degene die het spreekt”. Ook schrijft Time dat Trump een “verborgen electoraat” een stem gaf door hun woede op de voorgrond te stellen, en voor het creëren “van de politieke cultuur van morgen door die van gisteren te vernietigen”. Het weekblad noemt hem ‘de president van de Verdeelde Staten van Amerika’.

‘Hackers’ kwamen op de derde plek terecht, de Turkse president Erdogan op nummer vier.

‘Persoon van het jaar’-verkiezing

Time roept sinds 1928 jaarlijks een persoon, groep mensen, een idee, een plek of een machine uit tot ‘Person of the Year’. Hoofdcriterium is dat de winnaar veel invloed heeft gehad in het afgelopen jaar. Andere winnaars zijn onder meer Barack Obama (2008 en 2012), Mark Zuckerberg (2010), Albert Einstein (1999) en Adolf Hitler (1938). Het tijdschrift roept lezers op te stemmen op wie ze denken dat er moet winnen. Vervolgens kiezen de redacteuren zelf wie ‘Person of the year’ moet worden.

Bekijk hieronder de ‘Person of the Year’-covers van de afgelopen tien jaar: