Reijtenbagh financiert megaclaim

vastgoedfonds

Als ‘procesfinancier’ zou Reijtenbagh een groot deel krijgen van de mogelijke schadevergoeding van investeringsfonds Carlyle.

Gezicht op de Gouden Bocht van de Herengracht van Gerrit Berckheyde. Reijtenbagh gaf het als onderpand aan een bank en verkocht het aan het Rijksmuseum.
Gezicht op de Gouden Bocht van de Herengracht van Gerrit Berckheyde. Reijtenbagh gaf het als onderpand aan een bank en verkocht het aan het Rijksmuseum.

De Nederlandse zakenman, investeerder, kunstverzamelaar en gepensioneerd huisarts Louis Reijtenbagh probeert met een megaclaim de Carlyle Group, een van ’s werelds grootste private-equityfondsen, op de knieën te krijgen. Dat melden ingewijden aan de Wall Street Journal. Reijtenbagh (70) zou als ‘procesfinancier’ tientallen miljoenen dollars in de zaak tegen Carlyle hebben gestoken en daar mogelijk honderden miljoenen mee kunnen verdienen.

De rechtszaak speelt op Kanaaleiland Guernsey en draait om een vastgoedfonds van Carlyle dat in 2008 ten onder ging toen banken de leningen terugtrokken waarmee het fonds hypotheken opkocht.

De directie van Carlyle zou destijds dusdanige steken hebben laten vallen dat gedupeerden meer dan 1 miljard dollar (930 miljoen euro) aan compensatie eisen. Het proces, dat volgens de Wall Street Journal zes maanden duurde, eindigt deze week. Een uitspraak volgt naar verwachting begin volgend jaar.

Reijtenbagh zou als procesfinancier een deel van de mogelijke schadevergoeding ontvangen. Reijtenbagh is oprichter van investeringsmaatschappij The Plaza Group, met kantoren in Luxemburg, Monaco, Hongkong en New York. Een van de specialiteiten van The Plaza Group is het financieren van processen in ruil voor een aanzienlijk deel van de opbrengst.

Superspeculant

Carlyle en Reijtenbagh zijn geen onbekenden van elkaar. Reijtenbagh investeerde flink in fondsen van Carlyle en verloor eerder 60 miljoen dollar toen het bewuste vastgoedfonds tijdens de kredietcrisis klapte. Reijtenbagh wordt volgens de krant op zijn beurt in de Amerikaanse staat Delaware door Carlyle aangeklaagd, omdat hij bij de afwikkeling daarvan afstand zou hebben gedaan van claims. Reijtenbagh ontkent dat hij contractbreuk heeft gepleegd.

Reijtenbagh staat te boek als superspeculant. Hij studeerde in de jaren zeventig af in geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en runde tot 1990 een huisartsenpraktijk in Almelo. Daarna werd hij een succesvolle investeerder en ontwikkelde hij de bijnaam ‘Doctor Death’ – niet vanwege zijn eerdere medische prestaties, maar omdat hij talent bleek te hebben voor het succesvol speculeren op de val van bedrijven in problemen, zoals DAF, Laurus, KPN QWest, HCS en Getronics. Het leverde hem een vermogen van honderden miljoenen euro’s op.

Over Reijtenbaghs woonplaats is de nodige discussie. De zakenman zegt in 1995 naar Monaco te zijn verhuisd, maar de Belgische fiscus stelt dat hij tot 2010 nog in Brasschaat heeft gewoond. Vorige maand begon in België een proces tegen hem vanwege jarenlange belastingontduiking.

Rechtszaken zijn hem niet vreemd. In 2009 lag Reijtenbagh overhoop met zowel Credit Suisse en JPMorgan Chase. Beide zaken heeft hij geschikt. In die conflicten werd ook beslag gelegd op schilderijen uit de omvangrijke kunstcollectie van Reijtenbagh, onder meer werken van Rembrandt, Van Gogh, Modigliani en Monet.

    • Camil Driessen