PostNL wijst voorstel voor overname door Belgisch Bpost definitief af

overname

PostNL heeft een overnamebod van het Belgische postbedrijf Bpost definitief afgewezen. Het ging om een „finaal en verbeterd” voorstel van Bpost om de twee ondernemingen samen te voegen. Bestuur en commissarissen van PostNL stemden unaniem tegen. Zelfs in gesprek gaan met Bpost zal negatieve gevolgen hebben voor PostNL, denkt de top van het bedrijf.

Dat heeft PostNL woensdagochtend bekendgemaakt. Het is nog niet duidelijk of Bpost de overnamepoging staakt of ondanks eerdere ontkenningen zal overschakelen naar een vijandig bod. Aandeelhouders van PostNL, die eerder aandrongen op gesprekken met Bpost, zullen mogelijk oproepen tot een ingelaste aandeelhoudersvergadering.

PostNL gelooft niet dat een overname zal leiden tot een succesvolle combinatie. Die zou door de invloed van de Belgische overheid – na een overname bezit de Belgische staat 40 procent van Bpost – en een gecompliceerd bestuursmodel inefficiënt zijn.

PostNL legt de nadruk op het ontbreken van politieke steun in Nederland. Kabinet en Tweede Kamer spraken zich uit tegen een overname, omdat de privatisering van PostNL en liberalisering van de postmarkt dan zouden worden teruggedraaid.

De top van PostNL vreest dat de minister van Economische Zaken vanwege de Belgische staatsbemoeienis de universele postdienst (UPD) zal willen aanbesteden. Met de UPD, die PostNL in 2015 876 miljoen euro omzet opleverde, zorgt de overheid voor toegankelijke bezorging. Als de UPD wordt aanbesteed of aan een maximum rendement wordt gebonden, voorziet PostNL verlies van winst, banen en grote klanten.

In de verklaring gaat PostNL niet in op toezeggingen van Bpost over extra banen, behoud van pensioenen en een aangepast bestuursmodel.

Het aandeel PostNL maakte na het openen van de Amsterdamse beurs een koersval van 12 procent. Het aandeel Bpost steeg met 1 procent.

    • Mark Duursma