PostNL wijst laatste overnamebod Bpost af

Het bestuur en de commissarissen van PostNL stemden unaniem tegen het Belgische voorstel.

Exterieur van een filiaal van Bpost.
Exterieur van een filiaal van Bpost. Foto Jonas Roosens / ANP

Een “finaal en verbeterd voorstel” dat het Belgische BPost heeft gedaan om het Nederlandse PostNL over te nemen is door laatstgenoemde partij woensdag afgewezen. Dat meldt PostNL. Het bestuur en de commissarissen van PostNL stemden unaniem tegen het voorstel.

PostNL wees al eerder meerdere aanbiedingen van de Belgische branchegenoot af. Vorige week voerde BPost de druk op door 5,75 euro per aandeel te bieden, waar het eerder nog 5,65 euro voorstelde.

Lees ook: Nieuw bod op PostNL maakt weinig indruk

Tevergeefs, blijkt nu. PostNL gelooft niet dat een overname zal leiden tot een succesvolle combinatie. Die zou inefficiënt zijn en niet adequaat kunnen reageren op uitdagingen, zo wordt gemeld in het persbericht. Het Nederlandse bedrijf vreest dat zijn positie als basispostdienst in het land in het geding komt bij een acquisitie. Ook is de onderneming bang voor de gevolgen voor de eigen werknemers. PostNL somt op:

“Als deze maatregelen [van het overnamevoorstel, red.] zouden worden uitgevoerd, zal de winstgevendheid van PostNL significant verslechteren, zal zijn status als UPD-verlener in gevaar komen, zal een groot aantal banen verloren gaan, zal de concurrentiepositie van PostNL verzwakken, zal in het verlies van belangrijke grote klanten resulteren, zal de huidige transitie van PostNL en de groei in e-commerce en pakketten in gevaar brengen, en zal weinig tot geen ruimte voor PostNL overlaten om te investeren in groei.”

Stakeholders en politiek

Ook zegt PostNL belang te hechten aan de steun van zijn stakeholders, van wie de meesten geen heil zien in de overname. Nederlandse politici hebben de afgelopen tijd kritiek geleverd op de mogelijke deal. Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) erkende zondag dat de beslissing bij de bedrijfstop lag, maar gaf wel aan dat de Belgische staat te veel invloed zou hebben op het gecombineerde bedrijf. Ook na het finale voorstel.

Lees ook: De BV Nederland beschermen, maar hoe?

Behalve een hoger bedrag bood BPost PostNL ook meer zelfstandigheid na een overname. Ook beloofden de Belgen de oprichting van een innovatiecentrum, die 3.200 extra voltijdbanen zou opleveren. Verder zei Bpost garant te staan voor de financiering van het pensioenfonds van PostNL.

Het aandeel PostNL maakte na het openen van de Amsterdamse beurs een koersval van bijna 10 procent. Het was daarmee veruit de sterkste daler bij de middelgrote fondsen. Later krabbelde het aandeel weer iets op en werd de daling teruggebracht tot “slechts” 7,5 procent.