Opinie

PostNL politieke speelbal

nrcvindt

PostNL heeft een onverstandige beslissing genomen door het verbeterde en finale overnamebod van de Belgische Bpost woensdag faliekant af te wijzen. Bpost deed vorige week een bod dat in twee opzichten beter was dan de eerdere voorstellen. De beleggers van PostNL kregen extra geld voorgeschoteld, namelijk 5,75 euro per aandeel. Bpost kwam ook met nieuwe voorstellen voor de manier waarop het concern én de Nederlandse dochter geleid zouden worden. Die verbeteringen maakten een omslachtige indruk.

Het nieuwe bod had een basis moeten zijn voor open onderhandelingen. Dat is PostNL als particuliere beursgenoteerde onderneming verplicht aan al zijn belanghebbenden: de klanten, de werknemers, de Tweede Kamer, het kabinet en zijn aandeelhouders. Goed ondernemingsbestuur betekent ook dat een beursgenoteerde onderneming voorstellen van geloofwaardige partijen op zijn merites moet beoordelen én moet proberen die te verbeteren. Dat kan alleen in een dialoog. Vervolgens kan PostNL altijd nog besluiten dat de voorstellen tekortschieten.

PostNL is er de afgelopen weken in geslaagd om politieke steun in Den Haag te verwerven voor zijn afwijzing van de Belgische voorstellen. De Tweede Kamer en het kabinet hebben gretig het voortouw genomen in een discussie over de voors en tegens van een Belgische overname. Daarmee hebben zij voor hun beurt gesproken. PostNL is een particulier bedrijf, waarin de overheid al bijna tien jaar geen aandelen meer bezit. PostNL werkt op een particuliere markt, waarvan een deel, namelijk de postbezorging, gereguleerd is door de overheid. Dat betekent dat de overheid wél een stem in het kapittel heeft, maar niet beslist. Bovendien heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) uitgesproken dat de nationale veiligheid bij een overname niet in het geding is.

PostNL heeft de kans gepakt om een politieke verdediging te organiseren. Het bedrijf schermt met het mogelijke verlies van zijn ‘vergunning’ op de postmarkt. Dat zou rampzalig voor de continuïteit van het werk van 49.000 mensen kunnen zijn.

Bpost moet deze gang van zaken zichzelf ook aanrekenen. Het Belgische bedrijf heeft fout op fout gestapeld. Bpost is er niet in geslaagd de politieke angst weg te nemen voor de rol van de Belgische overheid, die na de overname nog 40 procent van de aandelen zou houden. De uitlating van de Belgische minister Alexander De Croo (Open Vld) dat er geen belangrijke beslissingen genomen worden zonder Belgische politieke instemming was goud voor Nederlandse politici en voor het kabinet. Deze politieke woordenstrijd heeft een nuchtere en zakelijke dialoog helaas geblokkeerd.