Pechtold: een optimist in de politiek

De wandelgangen

Pechtold ventileert zijn optimisme via boek én filmpjes.

Elke lijsttrekker een boek

wandelgangen logo oor

Een serieuze lijsttrekker schrijft tegenwoordig een boek, een écht serieuze schrijft er meerdere, en de koning der serieuze lijsttrekkers produceert naast boeken ook filmpjes. Donderdag presenteert D66-lijsttrekker Alexander Pechtold zijn tweede boek, Optimist in de politiek; vorige week zette hij het eerste bijbehorende filmpje online. De komende tijd zal optimist Pechtold in wekelijkse filmpjes zijn inspiratiebronnen laten zien. In het eerste loopt hij door Leiden, terwijl het woord ‘#OPTIMIST’ in beeld verschijnt. Pechtold neemt de kijker mee naar een kunstwerk van inspiratiebron Jan Wolkers.

Optimisme is hip!

Hoewel de grijze lucht in het filmpje een weinig optimistisch gevoel geeft – was een zonnige dag geen betere achtergrond geweest? – is de toon onmiskenbaar opgewekt. D66 is de partij voor mensen die er nog wél zin in hebben, moet Pechtold gedacht hebben. En hij is de enige niet. De ChristenUnie koos met de slogan ‘hoopvol realistisch’ voor de niche van de hoop, en ook GroenLinks wil met Jesse Klaver hoop en optimisme uitstralen.

Maar is het effectief?

Het zijn campagnes in de stijl van Obama (‘Yes we can’), niet die van Trump (‘Lock her up!’). En dat terwijl Trump-achtige politici in verschillende landen nu succes boeken. Vorige maand publiceerde het tijdschrift Scientific American een artikel getiteld ‘Why Political Pessimism Trumps Optimism’. De reden voor het succes van politiek pessimisme, aldus dit artikel: media brengen vooral slecht nieuws. Bovendien hebben negatieve emoties volgens psychologisch onderzoek meer impact dan positieve, en zijn slechte indrukken en stereotypen hardnekkiger dan goede. Slecht nieuws voor een optimist in de politiek, lijkt het – maar een echte optimist heeft hier geen boodschap aan.

    • Floor Rusman