overname

Kantoorgroothandel Staples verkoopt Europese tak

Staples, ’s werelds grootste groothandel in kantoorartikelen, verkoopt zijn Europese tak aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Cerberus. De Europese activiteiten van Staples worden geleid vanuit Amsterdam en komen voort uit het Nederlandse Corporate Express, dat in 2008 door Staples werd overgenomen.

Staples, dat 3.000 winkels in 26 landen heeft, gaat zich vooral richten op de Amerikaanse markt. Cerberus neemt de winkels over in zestien Europese landen, die samen goed zijn voor een jaaromzet van 1,7 miljard euro. Heel Staples had in 2015 ruim 21 miljard dollar omzet. Cerberus betaalt volgens persbureau Reuters 50 miljoen euro voor de Europese activiteiten van Staples. Voor Corporate Express betaalde Staples in 2007 nog ruim 3 miljard euro, maar dat ging ook om bedrijven in de VS en Australië, samen goed voor driekwart van de omzet. Die blijven nu buiten de transactie. Tot mei dit jaar was Staples van plan te fuseren met concurrent Office Depot. Die transactie liep stuk op mededingingsbezwaren. Staples verving daarop de bestuursvoorzitter en diens opvolger zette de Europese tak in de etalage. Cerberus mag de merknaam Staples voor zijn winkels blijven gebruiken. Staples houdt een belang van 15 procent. Cerberus een nieuwe directeur benoemd: oud-Volvo-topman Olof Persson. (NRC)

    • Jochen van Barschot