‘Oude Stad Aleppo in handen van Syrische leger’

De inname zou een belangrijke stap zijn voor het regeringsleger, dat op weg lijkt om heel Aleppo terug te veroveren.

De Oude Stad van Aleppo, met de citadel, in oktober. Abdalrhman Ismail/Reuters

Het Syrische regeringsleger heeft de Oude Stad van Aleppo veroverd op de rebellen, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De inname is de nieuwste tegenslag voor de rebellen, die de afgelopen twee weken ongeveer tweederde van hun gebied in de stad hebben verloren.

De aanval op de Oude Stad zou dinsdag zijn begonnen en tijdens de nacht zijn doorgegaan, vergezeld door bombardementen. De rebellen zagen zich vervolgens genoodzaakt om zich terug te trekken in het gebied dat ze nog controleren. Dat gaat om een steeds kleinere enclave.

Belangrijke stap

Het heroveren van de Oude Stad is een belangrijke stap voor het regeringsleger, dat op weg lijkt om heel Aleppo terug te veroveren. Het zou de belangrijkste overwinning zijn van het Syrische leger in de vijf jaar durende burgeroorlog. Veruit het grootste deel van die tijd hebben de rebellen de stad in handen gehad. Ze hebben aangegeven de stad niet te zullen opgeven. Wel werd woensdagochtend bekend dat ze vragen om een wapenstilstand van vijf dagen om burgers te evacueren en om te onderhandelen over de toekomst van de stad. Daar is door andere partijen nog niet op gereageerd.

Lees ook: Rebellen zijn aan de verliezende hand in Aleppo

Precies op hetzelfde moment zei een woordvoerder van het Kremlin dat er plannen zijn van Rusland en de VS om de rebellen een aftocht te gunnen uit de stad. Er zouden echter nog geen gesprekken daarover gepland staan. Rusland noemt de overgebleven rebellen terroristen en zegt hen die blijven zo te zullen behandelen.

Legeradviseur

De afgelopen nacht kwam een Russische legeradviseur die in Aleppo aanwezig was om door artillerievuur. Het is niet duidelijk of dat in de buurt van de Oude Stad was. Het is de derde Rus die deze week omkomt in het conflict, na twee zusters die in een ziekenhuis in Aleppo werkten.

    • Milo van Bokkum