Nederlander financiert megaclaim tegen Carlyle

Als ‘procesfinancier’ zou de Nederlandse zakenman Louis Reijtenbagh een groot deel van de mogelijke schadevergoeding ontvangen van investeringsfonds Carlyle.

Foto Reuters

De bekende rijke Nederlandse zakenman, investeerder, kunstverzamelaar en gepensioneerd huisarts Louis Reijtenbagh is weer terug in het centrum van de aandacht. Reijtenbagh probeert met een een megaclaim de Carlyle Group, een van ‘s werelds grootste private-equityfondsen, op de knieën te krijgen. Dat melden ingewijden aan de Wall Street Journal. De 70-jarige Reijtenbagh zou als procesfinancier tientallen miljoenen dollars in de zaak tegen Carlyle hebben gestopt en daar mogelijk honderden miljoenen mee kunnen verdienen.

De rechtszaak speelt op Kanaaleiland Guernsey en draait om een vastgoedfonds van Carlyle, dat in 2008 ten onder ging toen banken de leningen terugtrokken waarmee het fonds hypotheken opkocht. De directie van Carlyle zou destijds dusdanige steken hebben laten vallen dat gedupeerden meer dan 1 miljard aan compensatie eisen. Het proces, dat volgens de Wall Street Journal zes maanden duurde, eindigt deze week. Een uitspraak volgt naar verwachting begin volgend jaar.

Reijtenbagh treedt op als procesfinancier en zou in die hoedanigheid een groot deel van de mogelijke schadevergoeding ontvangen. Reijtenbagh is de oprichter van investeringsmaatschappij The Plaza Group, dat kantoren heeft in Luxemburg, Monaco, Hong Kong en New York. Een van de specialiteiten van The Plaza Group is het financieren van processen in ruil voor een aanzienlijk deel van de opbrengst.

Lees ook dit profiel van Reijtenbagh, uit 2009: Rijk van andermans pech

Carlyle en Reijtenbagh zijn geen onbekenden van elkaar. Reijtenbagh investeerde flink in fondsen van Carlyle en verloor eerder 60 miljoen dollar toen het bewuste vastgoedfonds tijdens de kredietcrisis klapte. Reijtenbagh wordt volgens de Wall Street Journal op zijn beurt in de Amerikaanse staat Delaware door Carlyle aangeklaagd, omdat hij bij de afwikkeling daarvan afstand zou hebben gedaan van claims. Reijtenbagh ontkent dat hij contractbreuk heeft gepleegd.

Reijtenbagh staat te boek als een superspeculant. Hij studeerde in de jaren zeventig af in geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en runde tot 1990 een huisartenpraktijk in Almelo. Daarna werd Reijtenbagh met succes investeerder en ontwikkelde hij de bijnaam ‘doctor death’. Niet vanwege zijn eerdere medische prestaties, maar omdat hij een neusje bleek te hebben voor het succesvol speculeren op de val van bedrijven in de problemen zoals DAF, Laurus, KPN QWest, HCS en Getronics. Het leverde hem een vermogen van honderden miljoenen euro’s op.

Over Reijtenbaghs woonplaats is de nodige discussie. De zakenman zegt in 1995 naar Monaco te zijn verhuisd, maar de Belgische fiscus stelt dat hij tot 2010 nog in Brasschaat heeft gewoond. Vorige maand begon in België een proces tegen hem vanwege jarenlange belastingontduiking.

Rechtszaken zijn de zakenman niet vreemd. In 2009 lag Reijtenbagh overhoop met zowel Credit Suisse en JP Morgan Chase, Beide zaken schikte hij. In die conflicten werd ook beslag gelegd op schilderijen uit de omvangrijke kunstcollectie van Reijtenbagh, onder meer werken van Rembrandt, Van Gogh, Modigliani en Monet.

    • Camil Driessen