Na de coup

Griekenland levert drie gevluchte piloten van Turkse luchtmacht uit aan Ankara

Een Griekse rechtbank heeft dinsdag bepaald dat drie Turkse luchtmachtmilitairen die na de mislukte coup naar Griekenland waren gevlucht, mogen worden uitgeleverd aan buurland Turkije. Dat meldden internationale persbureaus dinsdag. De drie piloten hoorden bij een groep van acht die met een helikopter het Griekse luchtruim in vlogen, toen bleek dat de geplande staatsgreep in Turkije van 15 juli was mislukt.

Maandag werd al bekend dat drie andere luchtmachtmilitairen niet worden uitgeleverd. De piloten verklaarden bij hun aanvraag voor politiek asiel dat ze vrezen voor hun leven als ze terug moeten naar Turkije.

Volgens de Turkse aanklagers waren de acht betrokken bij de couppoging; de acht zouden orders hebben gehad om president Recep Tayyip Erdogan te ontvoeren uit zijn vakantiehuis in de Turkse badplaats Marmaris. Volgens de Turkse autoriteiten zijn de piloten „verraders”.

De Griekse rechtbank oordeelde dat de drie terug moeten naar Turkije om terecht te staan voor drie van vier aanklachten. Ze moeten zich verantwoorden voor een poging tot het verstoren van een parlementaire bijeenkomst, voor betrokkenheid bij de couppoging en voor diefstal van een helikopter.

Voor de beschuldiging dat ze president Erdogan wilden vermoorden, hoeven ze van de Griekse rechter niet terecht te staan, aldus de advocaat van de drie Turken. Meteen na de rechtszaak liet die weten dat de drie in beroep gaan tegen de uitspraak.

Een aanklager maakte dinsdag bekend beroep aan te tekenen tegen de eerdere beslissing om de drie andere luchtmachtmilitairen niet uit te leveren. Een beslissing wordt binnen acht dagen verwacht. Ook over de vraag of de laatste twee Turkse luchtmachtmilitairen moeten worden uitgeleverd zou de komende dagen uitsluitsel volgen.

Na de mislukte staatsgreep begon de Turkse regering een omvangrijke zuiveringsactie binnen de eigen staat, waarbij tienduizenden Turkse ambtenaren, rechters, journalisten en politieagenten uit hun functie zijn ontheven. Zij zouden aanhangers zijn van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen, die door president Erdogan als het brein achter de coup wordt gezien. Gülen leeft in zelfverkozen ballingschap in de Verenigde Staten.

    • Sjoerd Klumpenaar