Megadeal

Amerikaanse Congres houdt zorgen over overname van Time Warner door AT&T

Amerikaanse politici in het Congres houden zorgen over de megaovername van Time Warner door AT&T. Woensdag werden topmannen Randall Stephenson (AT&T) en Jeffrey Bewkes (Time Warner) tijdens een hoorzitting in de Senaat ondervraagd over de voorgenomen overname, die 85 miljoen dollar (78 miljoen euro) moet kosten. Ze kwamen bepleiten dat de samenvoeging van telecom- en kabelbedrijf AT&T en mediaconglomeraat Time Warner, eigenaar van onder meer CNN en HBO, filmproducties en rechten op sportwedstrijden, goed is voor competitie, innovatie en consumenten. Maar senatoren vrezen minder diversiteit van programma’s en hogere prijzen. Michael Lee, een Republikein uit Utah en voorzitter van de mededingingscommissie in de Senaat, vroeg zich af wat de voordelen voor consumenten precies zullen zijn als de maker en de distributeur van televisieprogramma’s één bedrijf is. Senatoren vrezen dat prijzen voor telefoon, streaming en televisie – die in de VS al relatief hoog zijn in vergelijking met Nederland – verder zullen stijgen als AT&T eigen, exclusieve shows heeft. „Die macht hebben wij niet”, zei Randall Stephenson, „als we de prijzen van een pakket verhogen is het heel eenvoudig: dan zeggen mensen het op”. De topmannen beweerden juist dat prijzen kunnen dalen als hun bedrijf beter kan concurreren, vooral met Google, Facebook, Apple en Amazon.

De overname leek bij voorbaat kansloos toen Donald Trump tijdens de campagne zei dat hij als president de samensmelting niet toe zou staan. „Het is een voorbeeld van de machtsstructuur waar ik tegen vecht. Als AT&T Time Warner koopt, en dus CNN, is dat te veel concentratie van macht in de hand van enkelen.” De overname staat of valt met toestemming van mededingingsautoriteiten, het ministerie van Justitie en presidentiële goedkeuring. Trumps adviseurs vinden dat de overheid zich minimaal met de markt moet bemoeien.

    • Emilie van Outeren