IOC verlengt sancties dopingfraude Rusland

Twee dagen voor de presentatie van een nieuw WADA-rapport zijn de sancties verlengd “tot nader order”.

President Vladimir Poetin en zijn minister van Sport, Vitali Moetko, tijdens de Winterspelen in Sotsji in 2014. Foto Alexei Nikolsky / AP

Twee dagen voor de presentatie van een tweede WADA-rapport over dopinggebruik in Rusland, heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten de Russische boycot als het gaat om de toewijzing van grote sportevenementen te verlengen. Dat maakte het IOC woensdag bekend.

De sancties werden opgelegd op 19 juli vanwege een rapport over systematische dopingfraude in Rusland. De maatregelen zouden eind deze maand aflopen, maar zijn nu verlengd door het IOC “tot nader order”.

Vanwege het rapport werden verschillende Russische sporters uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro deze zomer. Hoewel er veel bewijs was dat de Russen fraudeerde met dopingtests, was Rusland alsnog met 271 sporters vertegenwoordigd op de Spelen. Het Internationaal Paralympisch Comité oordeelde vervolgens dat Rusland niet mocht deelnemen aan de Paralympics.

Lees ook: Dopingfraude: hoe Rusland rommelde en WADA wegkeek

Rusland belooft beterschap

De Russische president Poetin droeg de regering van zijn land vorige maand nog op meer werk te maken van de dopingcontroles in de sport. Volgens hem dient er een nieuwe antidopingorganisatie opgetuigd te worden, inclusief laboratorium.

Het tweede deel van het rapport over het dopinggebruik in Rusland dat vrijdag wordt gepresenteerd, moet een meer verdiepende inkijk geven. Zo wordt er onder meer uitgelegd hoe de Russische overheid sporters tijden de Olympische Spelen van Sotsji in 2014 voorzag van doping.

    • Maarten Back