Inval bij vliegmaatschappij LaMia na vliegramp Colombia

Bij de ramp kwamen 71 mensen om het leven. Bijna het hele team van voetbalclub Chapecoense vond de dood.

Het kantoor van luchtvaartmaatschappij LaMia.
Het kantoor van luchtvaartmaatschappij LaMia. Foto Juan Karita / AP

De Boliviaanse autoriteiten hebben dinsdag invallen gedaan bij luchtvaartmaatschappij LaMia, eigenaar van het vliegtuig dat vorige week in Colombia neerstortte. Dat hebben Boliviaanse aanklagers laten weten, meldt persbureau Reuters. Bij de crash kwam vrijwel het gehele team van de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense om het leven.

Bij de inval werden de topman en twee andere medewerkers van LaMia opgepakt. Zij worden ondervraagd in Santa Cruz, waarna zal worden besloten of zij langer vast zullen worden gehouden. Ook vraagt Bolivia aan Brazilië om een luchtverkeersleider uit te leveren, die na de ramp de benen zou hebben genomen om vervolging te voorkomen.

Lees ook: Brazilië rouwt om een team dat beter dan ooit was

De autoriteiten onderzoeken eerst of er mogelijk overtredingen zijn begaan bij het naleven van veiligheidsprotocollen. Naar aanleiding daarvan kan worden gekeken of de luchtvaartmedewerkers dood door schuld of doodslag ten laste gelegd kan worden. Donderdag werd de vliegvergunning van LaMia al ingetrokken.

Brandstoftekort

Bij de vliegramp kwamen 71 inzittenden om het leven. Zes passagiers overleefden de crash. Hoewel het onderzoek naar de crash nog gaande is, wordt een brandstoftekort als meest waarschijnlijke oorzaak voor het neerstorten van het toestel gezien.

Bekijk hier onze fotoserie: Hoogtepunt in clubhistorie Chapecoense eindigt in grote ramp

De ramp zond een schokgolf door de voetbalwereld. Bij verschillende voetbalwedstrijden werd een minuut stilte gehouden om de slachtoffers te herdenken. Chapecoense werd uitgeroepen tot winnaar van de Copa Sudamericana, een Zuid-Amerikaans voetbaltoernooi waarvoor de club een finaleplaats had bemachtigd - alvorens het vliegtuig waar zij in zaten neerstortte.

    • Casper van der Veen