Hoe waargebeurd zijn waargebeurde films?

Information is Beautiful zocht uit welke delen van “waargebeurde” films echt waargebeurd zijn.

Information is Beautiful

Het werkt vaak goed: films die zijn gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Een plot is extra aangrijpend met de kennis dat het verhaal zich in grote lijnen werkelijk zo heeft afgespeeld. Maar in hoeverre geldt dat voor bekende films based on a true story?

De datafanaten bij de website Information is Beautiful besloten dit voor veertien films uit te zoeken. Ze maakten er serieus werk van: iedere gebeurtenis uit iedere scène werd opgeschreven en gecheckt met de feiten. Vervolgens werd besloten of de getoonde beelden (grotendeels) waar of onwaar zijn. Voor wie wil zien hoe veel werk zoiets kost, bekijk hier een spreadsheet van 141 alinea’s waarin Wolf of Wall Street minutieus geanalyseerd wordt. Wellicht ten overvloede, maar spoiler alert!

De films die er het beste uit komen zijn Selma (100 %), The Big Short (91,4 %) en Bridge of Spies (89,9 %). Onderaan bungelen The Imitation Game (41,4 %), American Sniper (56,9 %) en Dallas Buyers’ Club (61,4 %).

Pedanterieniveau

Tenminste, als je op de website je “pedanterieniveau” hebt staan op “flexibel - kom op, het zijn films!” Als we wat strenger zijn en “alleen de absolute waarheid” aanvinken, blijft de top-drie hetzelfde, maar dalen de waarheidspercentages: 81,4 procent voor Selma, respectievelijk 78,5 en 68,4 procent voor The Big Short en Bridge of Spies.

Nogal een verschil dus. Dat ontstaat doordat het milde pedanterieniveau dingen die grotendeels waar of onwaar zijn niet zwaar wegen, terwijl in het harde niveau alleen wat volledig klopt en te bewijzen is meetelt voor de score. Maar wat klopte er echt niet in, bijvoorbeeld, Wolf of Wall Street?

Nou, bijvoorbeeld de iconische scène waarin Mark Hanna (gespeeld door Matthew McConaughey) al neuriënd met zijn vuist op zijn borst slaat. In werkelijkheid was dit een voorbereidingsritueel van McConaughey, dat de regisseur besloot in de film te incorporeren. Ook is de bijnaam Wolf of Wall Street voor de film verzonnen. In werkelijkheid noemde niemand Jordan Belfort zo. Het gooien van lilliputters is indertijd wel besproken, maar nooit uitgevoerd.

Benieuwd hoe waar andere films zijn? Bekijk de checks hier.

    • Casper van der Veen