Boeken

‘Het Smelt’ aan kop bij de NRC boekenwedstrijd

Na vijfduizend stemmen gaat het boek van Lize Spit aan kop.

Na ongeveer vijfduizend stemmen gaat Het Smelt van de Vlaamse Lize Spit ruim op kop bij de NRC-verkiezing voor beste boek van het afgelopen jaar. Rond een vijfde van de stemmers geeft de voorkeur aan deze roman, die verscheen bij uitgeverij Das Mag. Spit heeft een forse voorsprong heeft op het eveneens Belgische Wil van Jeroen Olyslaegers en Hoe ik talent voor het leven kreeg van Rodaan Al Galidi.

Ingrijpen kan nog
Mocht je het er he-le-maal niet mee eens zijn, dan is er nog genoeg mogelijkheid om in te te grijpen. Stemmen kan nog tot maandag 12 december op boekenwedstrijd.nrc.nl. Zo kun je ook nog stemmen op de nummer vier (Kwaadschiks van A.F.Th. van der Heijden) en de nummer vijf (’t Jagthuys van Merijn de Boer).

Voorlopig is Lize Spit de grote favoriet. In februari van dit jaar besprak onze Thomas de Veen het boek in de boekenbijlage: Geen moment verveling bij Spits debuut. Daar schreef hij: “Plot en thema’s van Het smelt zijn niet per se vernieuwend, maar de invulling die Spit eraan geeft, met haar eigen stem, maakt het tot een oorspronkelijk en indrukwekkend debuut, zonder twijfel een van de beste, rijpste en trefzekerste in tijden.”

Maandag de 12e om 17:00 sluiten we de stembussen en maken we gelijk de winnaar bekend.

Stem op je favoriete boek van 2016: boekenwedstrijd.nrc.nl