Wie wordt er beschermd in de Filippijnse war on drugs?

New York Times publiceerde expliciete beelden van de vele burgerslachtoffers die vallen bij de strijd van de Filippijnse overheid tegen drugs.

Een ongeïdentificeerd lichaam in Manilla. Het hoofd volledig gewikkeld met tape, met een bordje vastgemaakt aan zijn lijf: "Van een dealer die niet stopt, wordt zijn leven beeïndigd."
Een ongeïdentificeerd lichaam in Manilla. Het hoofd volledig gewikkeld met tape, met een bordje vastgemaakt aan zijn lijf: "Van een dealer die niet stopt, wordt zijn leven beeïndigd." Foto: Daniel Berehulak / New York Times.

Het geweld op straat in de Filippijnen is geëscaleerd, als gevolg van het antidrugsbeleid van president Duterte. Volgens fotograaf Daniel Berehulak is er sprake van buitengerechtelijke executies. Voor The New York Times heeft hij dat op confronterende wijze in beeld gebracht in de productie “They Are Slaughtering Us Like Animals”.

Meedogenloos

Berehulak heeft 35 dagen gespendeerd in de hoofdstad Manila en legde zo 57 moorden vast op 41 verschillende locaties. Hij neemt de lezer mee in het gewone leven van de Filippijnse burger en toont de publieke executies die dagelijks plaatsvinden in huizen en op straat. Van de lijken die voor onbepaalde tijd op straat liggen tot de volle gevangenissen, en van de begrafenissen tot de overvolle lijkenhuizen: Berehulak brengt alles in beeld. Expliciete foto’s worden afgewisseld met camerabeelden, begeleid door anekdotes van de fotograaf die ter plekke met de inwoners sprak, aangevuld met gedetailleerde informatie over de slachtoffers en het Filippijnse beleid. Berehulak:

“Ik heb in meer dan zestig landen gewerkt, fotoreportages gemaakt in Irak en Afghanistan. Voor een groot deel van 2014 heb ik in het West-Afrikaanse ebola gebied gewoond, een plek gegrepen door angst en dood. Wat ik heb meegemaakt op de Filippijnen is meedogenloos: president Duterte’s uitspraak “Slacht ze allemaal af” wordt uiterst letterlijk opgevat door agenten, die iedere willekeurige verdachte van drugshandel of drugsgebruik neerschieten.”

In “They Are Slaughtering Us Like Animals” wordt duidelijk hoe president Duterte’s strijd tegen drugs escaleert. In de ogen van de overheid is drugs de grootste vijand voor het Filippijnse volk. In het harde beleid tegen drugs wordt volgens Berehulak geen onderscheid gemaakt tussen dealers en gebruikers, minderjarigen en meerderjarigen, verdachten en de gewone burger. Met dit verhaal werpt de fotograaf de vraag op: wie wordt er eigenlijk beschermd door dit beleid, en tegen wat?

Bekijk hierThey Are Slaughering Us Like Animals” van The New York Times. Let op: deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren.
    • Charisma Pical