De Nederlandse golftop bij de vrouwen is weer wat kleiner geworden

Golf

Christel Boeljon (29), jaren hét gezicht van het golf bij de vrouwen, stopt. Zonde, maar gelukkig staat haar opvolger al klaar.

Christel Boeljon, eerder dit jaar in Badhoevedorp. Foto André de Heus / Novum

Niet die ellendige vliegvelden meer, niet meer lange tijd ver van huis, ver van haar vriendin en de pers gaat ze ook niet missen. Met al die aandacht had ze überhaupt nooit iets gehad. Maar belangrijker nog voor Christel Boeljon: niet meer de golfbaan op móéten, en al de druk om te presteren die erbij komt. Ze is pas 29 – dan ben je echt nog jong in de sport – maar het is voorlopig genoeg geweest. De motivatie is er nu niet meer. Misschien dat ze het golfen gaat missen, ze sluit het niet uit, maar als je het interview leest met Golf.nl leest, dat ze gebruikte om één keer uit te weiden over haar besluit, krijg je de indruk dat ze niet meer terugkomt. „Ik hoop dat ik iets heb betekend voor het golf in Nederland.”

Dat heeft ze, want Boeljon is al jaren het boegbeeld van het Nederlandse golf bij de vrouwen. Vier toernooien heeft ze gewonnen op de Ladies European Tour, waaronder de Deloitte Ladies Open in eigen land, volgens haar de mooiste titel in haar carrière. Mooier nog dan die van de Solheim Cup, de vrouwelijke tegenhanger van de Ryder Cup, in 2011, toen ze een sleutelrol speelde in de winst voor Europa.

Het is doodzonde voor het golf bij de vrouwen, zegt Jeroen Stevens, directeur van de Nederlandse Golf Federatie (NGF). Hij heeft het er uitgebreid met Boeljon over gehad en heeft begrip. „Maar als ze de drive had gehad, dan had ze kunnen meedoen bij de wereldtop.” Daar was Boeljon trouwens zelf ook van overtuigd.

Boeljon wint de Deloitte Ladies Open in 2015:

Geen brede top

En de spoeling is al zo dun in de golftop, zegt Stevens. Bij de mannen al, bij de vrouwen nog meer. 32 procent van de Nederlandse golfers is vrouw, blijkt uit recente cijfers, en daarmee ligt Nederland nog ruim voor op het Europese gemiddelde (25 procent). „Ga na”, zegt Stevens. In absolute aantallen zijn er meer vrouwelijke golfers in Nederland dan in landen als Zweden, Frankrijk en Engeland. Het grootste probleem voor het Nederlandse golf ligt overigens aan de kant van de jeugd. Er is vrijwel geen Europees land dat een lager aandeel (vier procent) heeft.

Dewi Claire Schreefel (31) speelt onregelmatig toernooien op de Ladies PGA Tour en de Ladies European Tour, Joyce Chung (25) vooral op een niveau onder de European Tour, Dewi Weber (20) speelt net als nog enkele potentiële talenten voor een universiteit in de Verenigde Staten. De top is niet groot. Maar gelukkig voor de sport en de bond staat de meest waarschijnlijke opvolger van Boeljon al klaar, en dat is de 21-jarige Anne van Dam. Haar ontwikkeling tot potentiële wereldtop krijgt de komende jaren veel aandacht, ook financieel. De 75.000 euro die de bond deze week bij de verdeling van de gelden van sportkoepel NOC*NSF kreeg, gaat ook naar haar ontwikkeling.

Van Dam wint de Xianmen International Ladies Open, haar eerste titel op de Europese tour:

Van Dam is bezig aan het tweede jaar op de European Tour en de verwachtingen zijn hoog. Eind oktober won ze in China haar eerste titel. „Het is een voordeel dat zij zoveel stappen heeft gemaakt”, zegt haar manager Pieter Bijnen. Met de „extra middelen” die Van Dam krijgt, hoopt de bond dat ze nog beter kan worden, zegt Stevens. Het geld wordt geïnvesteerd in nog betere coaching. „Het voordeel voor de komende tijd, is dat ze door haar prestaties zelf kan bepalen waar ze speelt, en dus een schema kan maken. Zo kan ze volgend jaar vier tot zes weken in de VS gaan trainen.”

Heel misschien kan Boeljon nog wel een rol gaan spelen voor Van Dam, coachend of adviserend, zeggen Stevens en Bijnen. Al spelend zijn ze elkaar maar weinig tegengekomen. Maar daarover is nog niet gepraat, daar is de beslissing ook nog veel te vers voor.

    • Frank Huiskamp